Jídelna: skromné jídlo

Oběd pro rodinu do 50 korun? Jde to!

Sdílejte nás

Dokazuje to projekt Skromná výzva. Do instagramové kuchařky pro samoživitele už několik měsíců přibývají recepty s hashtagem #skromnejidlo. Zahrnuje výhradně jídla do 50 Kč – ale pozor, pro 3 osoby. Jak celý nápad vznikl a kdo všechno se s chutí zapojil?

Text: Simona Martínková Racková   Foto: Edita a Honza z @ohmychef

Samoživitelé to mají těžké v každé době, ale pandemie na ně dolehla zvlášť tvrdě. V rozhovoru pro Velkou přestávku o tom ostatně mluvila i Nora Fridrichová, která samoživitelům dlouhodobě pomáhá. Věděli jste ale, že se během koronakrize až polovina z nich zadlužila, aby vůbec byli schopni zaplatit běžné životní náklady?

Na jídlo pak zbývá doslova pár korun – a právě proto Klub svobodných matek oslovil gastro publicistku Hanu Michopulu. Ta vymyslela kampaň Skromné jídlo, rozhodila sítě – a instagramová komunitní kuchařka se začala brzy útěšně zaplňovat recepty na lahodná, ale hlavně kvalitní a výživově hodnotná jídla. Kritérium je přitom jasné: suroviny na 3 porce musí stát maximálně 50 Kč.

„Profil Skromné jídlo má už přes 5300 sledujících. Vidím mezi nimi lidi z českého gastra, samoživitele, ale hlavně lidi, které skromnost inspiruje k tomu, aby neplýtvali zdroji,“ říká Hana Michopulu. „K výzvě se přidaly časopisy Apetit a Food – samy oslovily různé osobnosti, zveřejnily receptové story a fotky s recepty nám věnovaly k užívání. Přispívají kuchaři, blogeři, autoři kuchařek i sami samoživitelé. Je to radostná práce a troufla bych si říct, že těch 35 jídel, která tu máme, už je solidní základ jídelníčku, z něhož jde vařit.“

A přidává osobní tip: „Zatím mi nejvíc chutnalo čočkové rizoto. Za poslední měsíc jsem ho dělala dvakrát a určitě ho přidám do stálé sestavy jídel. Rozhodně se nepotvrdilo to, co na začátku mnozí tvrdili – že uvařit za 50 Kč pro rodinu nejde. Jde to, a není nutné skončit u mouky a brambor,“ zdůrazňuje Hana Michopulu, mimo jiné autorka podcastu Potraviny.

Na úvodní fotce vidíte boloňskou omáčku z hovězího srdce podle Edity a Honzy z @ohmychef.

Jako bonus přidáváme recept na polévku podle Petra Bartoše z Café Savoy:

Polévka z luštěnin a zeleniny

Suroviny:
100 g luštěninové směsi (např. Lagris)          
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru 
1 cibule                     
5 lžic řepkového oleje                    
5 středně velkých brambor 
2½ l vývaru nebo vody
sůl a pepř dle chuti

  1. Luštěninovou směs namočte do studené vody přes noc nebo aspoň na 4 hodiny předem.
  2. Zeleninu pokrájejte na kostičky a na oleji ji orestujte dozlatova.
  3. Do hrnce přidejte brambory nakrájené na kostky a scezené luštěniny. Osolte, opepřete a zalijte studenou vodou nebo vývarem, případně kombinací obojího.
  4. Vařte, dokud luštěniny a brambory nezměknou. Trvá to asi 15 minut.
  5. Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Tipy:
Do polévky můžete přidat téměř jakoukoli zeleninu, ale taky několik lžic ovesných vloček (ke konci varu), rýži (hned po zalití orestované zeleniny), nudle (zhruba po 10 minutách varu) nebo zastřené vejce (ke konci varu, už na mírném plameni). 

Do opečeného zeleninového základu zkuste přimíchat rajčata z plechovky. 

Zeleninu důkladně opečte a nešetřete luštěninami, ani rýží nebo jinou vložkou, aby polévka získala výraznou chuť a byla dostatečně sytá.

Další info o projektu + recepty najdete v tomto článku na webu Jídlo a radost.


Dále čtěte na webu Velká přestávka:
Jak vařit, když jste s dětmi doma – nebo když naopak musíte do práce?
Zdravý jídelníček v 5 krocích