Jídelna: Jana Bilíková

Jak vařit, když jste s dětmi doma – nebo když naopak musíte do práce?

Sdílejte nás

Rádi byste si zkrátili pobyt v kuchyni, a zároveň rodině nabídli výrazně pestřejší menu? Vyzkoušejte taktiku Jany Jelič (dříve Bilíkové), kreativní šéfkuchařky Ambiente, a brzy uvidíte ten rozdíl.

Text: Simona Martínková Racková Úvodní foto: Jan Zima

Základ úspěchu je sepsat si jídelníček předem. Pokud jezdíte na velký nákup v sobotu, svolejte na pátek rodinnou gastro poradu a společně si naplánujete, co budete celý týden jíst.

Má to hned několik výhod: Nakoupíte pak už přesně ty suroviny, které budete potřebovat. V polovině týdne pak dokoupíte jen maso, protože to musí být fakt čerstvé. Zbavíte se tak syndromu „každý den jdu pro něco pro obchodu“ – stačí se občas stavit pro pečivo.

Když najedete na tento systém, vyvarujete se impulsivního nakupování potravin, které pak nestihnete spotřebovat, a nakonec je s těžkým srdcem vyhodíte. A které jídlo je nejdražší? To, které se vyhodí! Nejvíc tedy ušetříte, když budete nakupovat podle toho, co máte v plánu vařit, a ne to, co se vám v obchodě zrovna líbí – a doma teprve přemýšlet, co z toho uvařit.

Navíc pak už máte všechny suroviny doma, takže odpadá napínavé pátrání po koření na pizzu nebo smetaně na vaření. A protože jste se na jídelníčku dohodli celá rodina, ušetříte si každodenní úmorné debaty na téma „co pořád vařit“, a na co má kdo zrovna chuť a proč to nemůže být dneska atd. atp. Jídelníček si klidně i vytiskněte a vyvěste – třeba na ledničku.

Jak to půjde za sebou?

Jídla si rovnou takticky seřaďte tak, aby na sebe navazovala. Příklad? Když pečete brambory, je super naplánovat si na zítra zeleninovou polévku. Na jeden plech dáte brambory, na druhý dýni, cibuli nebo jinou zeleninu a pečete to při jednom. Část brambor si pak odeberete jako přílohu a ze zbytku + upečené zeleniny si druhý den uděláte polévku. Během čtvrthodinky, protože všechno už máte přichystané.

Tip: Brambor si většinou upeču víc a ráno je přidám do omelety nebo je rozmixuju v polévce na zahuštění. Má pak mnohem lepší chuť, než když v ní prostě jen uvařím brambor a ten rozmixuju.

Další příklad: Když vaříte rýži k číně, uvařte si větší množství a druhý den z ní připravte mléčnou rýži nebo nákyp. Je ale potřeba předem vědět, co s tím budete dělat. Vařit z principu ve větším, co kdyby se to náhodou hodilo, moc nedoporučuju – většinou se to nakonec vyhodí.

Nechte to na večer

Na home office je nejkritičtější doba oběda. Sotva se dostanete do flow, už byste měli vstát od počítače a jít vařit, navíc vás může kdykoli vyrušit urgentní pracovní úkol, člověk má tendenci nervózně odbíhat od plotny k mailu a telefonu… Abyste se vyhnuli stresu a zmatkům, snažte se „sfouknout“ většinu přípravy už večer.

Jak na to? Když například čekáte, než se vám dovaří brambory k večeři, chystejte si mezitím oběd na další den. Třeba si naskládejte do pekáče kuře úplně se vším, dejte ho do ledničky, a ráno už ho jenom vyndáte a dáte péct. Totéž platí o zapečených těstovinách, francouzských bramborách nebo musace (ta se dělá z brambor, mletého masa, rajčatové omáčky, lilku a nahoře je vrstva sýra), ale i o masech, která vyžadují dlouhé pečení. Ta ostatně můžete nechat táhnout přes noc.

Foto: Nguyen Duy McLavin

Tímto systémem vlastně nevaříte dvakrát denně, ale jen jednou. Ušetříte tak spoustu času, navíc pokud musíte do práce, děti už mají všechno přichystané a troubu podle vašeho návodu pustit zvládnou. V poledne si už jen nandají čerstvé (!) jídlo, které si navíc může každý člen domácnosti sníst v době, kdy mu to vyhovuje. Že jednomu dítěti končí škola před polednem a druhému až v půl druhé? Problém vyřešen.

Tipy na expresní jídla – a jak je ještě urychlit

Druhou možností jsou vyloženě minutková jídla – těstoviny, rizota, restované maso či zelenina… Nezdá se to, ale i tyhle rychlovky si můžete uspíšit: rýži si uvařte už ráno, fazole do chilli con carne anebo boloňskou omáčku opět už večer, a k obědu ji už jen ohřejte.

Věděli jste, že těsto můžete nechat kynout i přes noc v ledničce? Takhle to běžně dělají v pizzeriích, ale předem si můžete zadělat i těsto na lívance a spol. Ať už používáte kvas, nebo droždí, je třeba nechat těsto trochu nastartovat, ale nakynout zvládne i v chladu, byť samozřejmě pomaleji. Právě proto se to tak dělá přes noc, kdy nikdo nepospíchá. Pizza nebo lívance k obědu pak už jsou otázkou chviličky.

Je fajn vždycky mít doma vývar, klidně i kupovaný, zavařený ve sklenici (vydrží několik týdnů). Když vaříte polévku nebo potřebujete podlít maso, máte ho hned po ruce. Doporučit můžu hovězí vývar z e-shopu Našeho masa – když už vyloženě nevíte, co honem uvařit, jen ho ohřejete, přidáte krupicové noky a petržel, a máte rychlou polévku. K minutkovým steakům je zase skvělá omáčka demi glace. Stačí krátce ji ohřát v rendlíku.

Jedno jídlo na tři způsoby

Asi nikdo není nadšený, když má tři dny jíst guláš nebo kuře na paprice, jenom protože se ho v neděli navařil kotel. Zkuste místo toho využít jednu věc na několik různých způsobů. Jak na to?

Pokud jste větší rodina, klidně v neděli upečte rovnou dvě kuřata. Jedno sníte rovnou a z druhého otrháte maso. Druhý den z něj uděláte ragú na těstoviny nebo kari (s předpečenou zeleninou, kari pastou a kokosovým mlékem), a třetí den dáte zbytky masa do kuřecího vývaru, a máte polévku.

Mrazák v akci

Jestliže máte rádi omáčky nebo guláše, navařte si rovnou dvojnásobek – a pak polovinu odeberte a dejte na mrazák. Doporučuju mrazit po dvou porcích, plus knedlík zvlášť. Večer jen přesunete požadovaný počet porcí do lednice, necháte rozmrznout, a druhý den už jenom přihřejete a knedlíky dáte na pařáček. Taková zásoba se vždycky hodí!

O další tipy týkající se nakupování surovin, vaření a kuchařských technik se Jana podělila v podcastu Proti proudu.