před školou

Pěšky do školy!

Sdílejte nás

Jak dětem zařídit víc pohybu, a navíc bezpečnější prostředí v okolí školy? Auto nechte doma a spojte školní docházku s procházkou! Právě teď je čas registrovat se do akce Pěšky do školy, která vypukne v září. Komu je určena a co můžete vyhrát?

Text: Jana Renner    Foto: Pěšky městem

Organizace Pěšky městem na září opět chystá akci Pěšky do školy! Ideální čas na registraci je právě teď a zapojit se můžete jako škola, třída, anebo jako rodič. Veškeré podrobnosti se dozvíte tady: Pěšky do školy – Pěšky městem (peskymestem.cz).

Smysl výzvy spočívá v tom, že s dětmi půjdete ráno do školy pěšky a auto necháte odpočívat v garáži. Prospějete tím nejen potomkům, ale i sami sobě – a možná víc, než si myslíte. Proč je chůze tak důležitá a co všechno udělá pro naše zdraví, psychickou rovnováhu, a dokonce i pohodu v rodině, pro Pěšky městem podrobně a zasvěceně vysvětluje MUDr. Zlatko Marinov, obezitolog z Fakultní nemocnice Motol:

„Královnou pohybu je CHŮZE, králem je BĚH. Chůze má v pohybové aktivitě jedno výjimečné specifikum: ostatní pohyb a svalová aktivita je založena na přeměně sacharidů na energii. Význam chůze v obezitologii je nezastupitelný, protože chůze jako jediná bere energii ze 60 % z tuků a jen z 40 % ze sacharidů. 

Porovnáme-li chůzi a běh v procesu redukce hmotnosti, 4 km chůze ve výdeji energie představují spotřebu tuků na 12 km běhu. Běh jde z 80 % ze sacharidů a jen z 20 % z tuku. Většinou ihned po běhu lidé běžně dosytí při běhu spotřebované sacharidy syceným nápojem nebo jídlem (zejména pečivem), v lepším případě bílkovinami. Z toho plyne, že rychlá a svižná chůze vede k redukci hmotnosti výrazně více a rychleji než běh.“

Jak ovšem MUDr. Zlatko Marinov zdůrazňuje, „nastavení změn je výhradně v rukou rodičů. Jedině rodiče pomohou dětem zlepšit jejich situaci. Když nepůjde ven rodič, nepůjde ven ani dítě. Doporučuji rodičům, aby vyhledávali aktivní pohyb vždy a všude, kdy a kde je to možné. Chůze je dostupná pro každého, je to první volba i pro rodiny s dětmi. Společná procházka je navíc vítaný volný čas, který rodiče stráví společně s dětmi. Při chůzi totiž přirozeně ztrácíme ostražitost a vrací se schopnost otevřeně sdílet s druhými své pocity a prožitky.“

Celý rozhovor si můžete přečíst tady: CHŮZE JE KRÁLOVNOU POHYBU. Nepodceňujme její význam!  – Pěšky městem (peskymestem.cz)

A navíc – díky cestám pěšky do školy můžete dětem s čistým svědomím dopřát čokoládu od babičky nebo odpolední zmrzku. Co je ale ze všeho nejdůležitější? Chůze vás ráno probudí, naladí na nový den a zlepší náladu – vám i dětem. Do nového dne tak vstoupíte s úplně jiným, hezčím pocitem, a to pak jde všechno líp!

V rámci akce navíc můžete vyhrát koloběžky Yedoo – podrobnosti prozradíme koncem prázdnin.

Takže jdete do toho? 😊

.

Rozhovor s MUDr. Zlatkem Marinovem na webu Velká přestávka:
Co dělat, aby děti netloustly?

Praktická doporučení dětského obezitologa Zlatka Marinova, týkající se jídla a pohybu, jsme pro vás shrnuli zde:
Zdravý jídelníček v 5 krocích
Jak dlouhá procházka je tak akorát?