placicky

Fazolové placičky: zvenčí křupavé, uvnitř měkké

Sdílejte nás

Poměrně rychlé jídlo ze surovin, které nejspíš míváte doma. Můžete experimentovat s různými sýry – pokud nejsou měkké, nastrouhejte je, podobně jako mrkev. Anebo třeba nahraďte kysané podmáslí zbytkem jogurtu a doplňte mlékem. Místo fazolí můžete dát pro změnu cizrnu. Zapojte svoji oblíbenou kořenicí směs… Prostě co dům dá.

Text a foto: Slávka Ježková

Na 3 porce:

1x 400g konzerva bílých fazolí, scezená, propláchnutá a okapaná (viz Tipy)
50 g čerstvého smetanového sýra
5 hodně vrchovatých lžic hladké mouky
1 vejce
1 malá či střední mrkev, oškrabaná a nastrouhaná najemno
sůl podle chuti a 1–2 špetky mletého pepře
řepkový či slunečnicový olej na opékání či smažení

  1.  Rozmixujte nebo v ručním sekáčku na potraviny rozsekejte nahrubo fazole. Pak přidejte další suroviny až po vejce (včetně) a zpracujte dohladka nebo tak, aby byly suroviny dobře promíchané.
  2.  Nechte asi 20 minut stát, pak vmíchejte nastrouhanou mrkev.
  3.  V nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním ohni trochu oleje a opékejte či smažte na něm placičky zhruba ze lžíce těsta. Pánev můžete vždy na chvíli přiklopit.
  4.  Až placičky zespoda zezlátnou (trvá to cca 3 minuty), obraťte je a opečte dozlatova i z druhé strany. Celkem byste měli získat zhruba 20 placiček. Nejlépe chutnají ještě teplé.

Tipy

  • Pokud si fazole uvaříte sami, investujete sice čas a energii, ale vyjdou vás podstatně levněji (zhruba na 7 Kč). Jednu okapanou 400g konzervu (240 g vařených fazolí) přitom můžete nahradit 100–120 g bílých fazolí v suchém stavu, které namočíte a uvaříte podle návodu na obalu. Namáčení zkrátí dobu vaření a postará se o lepší stravitelnost. Fazolí můžete uvařit víc najednou a zbytek zamrazit na později (vydrží tak až půl roku). V uzavřené nádobě v chladničce mohou počkat na svou chvíli až týden.
  • Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky.
  • K placičkám můžete přikusovat oškrabanou mrkev nakrájenou na tyčky a/nebo je zapíjet trochou kysaného podmáslí.
  • Placičky se dají jíst i vychladlé, pak ale počítejte s tím, že celé zvláční a už nebudou na povrchu lahodně křupavé.