pod stromečkem

Od prvňáků po páťáky: 10 knih pod stromeček

Sdílejte nás

Výběr Petry Schwarzové Žallmannové, která pečuje o naši Knihovnu a na Facebooku a Instagramu ji najdete jako Opičí matku.

Text: Petra Schwarzová Žallmannová Foto: archiv Velké přestávky

Fiškus a vánoční skřítek

Sven Nordqvist, Host, 2021

Překlad: Jana Chmura-Svatošová

Fiškus je kocour. Bydlí u velice sympaticky chaotického, občas nerudného a občas veselého dědy Pettsona na švédském venkově. Doporučuji všechny knihy o téhle vtipné dvojici, které napsal Sven Nordqvist a v češtině je u nás vydává Host. Ale teď před Vánocemi bych sáhla po ryze svátečním příběhu o tom, jak Fiškus touží (dokonce vyžaduje!), aby k nim domů přišel vánoční skřítek a přinesl pytel dárků. Fiškusovi jde hlavně o to vidět skřítka, ty dárky jsou až druhotné. A tak se Pettson, který chce Fiškusovi udělat radost, rozhodne skřítka sestrojit. Je to úkol nelehký a jen díky lehce nadpřirozeným intervencím kdovíodkud se podaří stroj sestavit včas. Ale pak se stane vánoční zázrak, dostaví se skřítek. Přišel by, i kdyby nebylo toho stroje? Těžko říct… Je to knížka milá a citlivá, vtipná a trochu bláznivá. Jeden z nejkrásnějších příběhů, jaké můžete s dětmi o Vánocích sdílet.

O životě lemurů

Andrea Antinori, Baobab, 2021

Překlad: Josef Horváth

Roztomilá kniha pro začínající čtenáře, kteří ocení minimum textu a spoustu skvělých obrázků. Ale není to obyčejná kniha o zvířátkách, jakých mají vaše děti nejspíš plnou knihovničku. Tahle kniha o lemurech je neobvyklá. Nabízí pohled na tento živočišný druh jak z pohledu biologického, tak z pohledu fantazie a nadsázky. V textu se mísy reálná fakta s fabulí a roztomile do sebe zapadají jako navazující myšlenky a asociační řetězce. Ale není to chaos a zmatek! Je to úsměvné povídání zakončené čtyřstránkovou pasáží, která vše uvádí na pravou míru. Výtvarně skvělá, graficky dokonalá, obsahově hravá.

Ségry

Raina Telgemeierová, Paseka 2020

Překlad: Michala Marková

Pokud hledáte komiks, který pobaví, ale zároveň ponoukne k přemýšlení o mezilidských vztazích a rodinné dynamice, sáhněte po autobiografickém grafickém románu Ségry. Příběh jedné docela obyčejné americké rodiny představuje hlavní hrdinka na prahu dospívání, která se matkou a dvěma mladšími sourozenci vydává navštívit rodinu své tety. Cesta autem, která trvá několik dní, je opravdovým roadtripem, v jehož průběhu se hrdinka v úvahách vrací do minulosti. Jednotlivé obrazy současnosti, doplňované flashbacky, přivádějí čtenáře postupně k pochopení rodinných vztahů a ke kořenům všemožných sporů a neshod. Škorpení a hádky mezi sourozenci, podivný nesoulad mezi rodiči, to všechno se postupně vysvětluje a jednotlivým hráčům začneme víc a víc vidět do karet. Pobyt u dospívající sestřenice, která už nemá o hru s „mrňaty“ zájem, a problematický návrat domů, během nějž se v poušti pokazí auto, jsou po sérii hádek tmelícími okamžiky, které ukazují sílu sourozeneckého pouta a podtrhují to důležité, co v životě máme. Ségry jsou vtipné, opravdové, neidealizované, ale se silným poselstvím připomínajícím hodnotu dobrých rodinných vztahů. Budou se líbit dětem už od první třídy, ale zaujmou i páťáky.

Hubert a Hugo

Nikkarin, Labyrint 2021

Komiksové příběhy otce a syna, horolezců vyrážejících na výlety za humna i do divočiny, pobaví a potěší dospělé i děti, které znají tuto dvojici ze Čtyřlístku. Každá kapitola je izolovaným příběhem jedoucím na vlně dobrodružné zápletky, humoru a nadsázky. Je to lehké čtení, ale svižné a dobře napsané. Hodí se pro děti, které se trochu potýkají s technikou čtení, ale už by rády četly příběhy, které nejsou úplně dětské. A bude se líbit také milovníkům počítačových her – mezi ty totiž patří i sám autor, a tak do obrázků ukrývá velké množství odkazů k různým hrám a detailů srozumitelných jen hráčům.

Růža – Zachraňte princeznu!

Johan Troianowski, Host 2021

Překlad: Eva Sládková

Chcete opravdu pěkný komiks na rozečtení pro holky v první třídě? Akční a krásně udělaný? S tajemstvím, napětím a taky s pár interaktivními stránkami? Tak sáhněte po Růže. Strhne děti i vás a dá se číst pořád dokola. Růža putuje tajemným lesem na hodně zvláštní festival a cestou potká kluky, kteří se ztratili rodičům. Na cestě se pak ztrácejí jeden druhému a znovu nacházejí, jsou zajati, zatleskají Famóznímu loupežnickému kvartetu… a nakonec se všichni v pořádku vrátí domů.

Pět říší – Legenda o Podkinovi Jednooušku

Kieran Larwood, Albatros 2019

Překlad: Petra Miketová

Máte rádi fantasy? A máte rádi králíky? Že to nejde dohromady? No to teda jde! První a druhý díl série Pět říší slupnete jako malinu, protože jsou napínavé a skvěle se čtou. K předčítání od první třídy, ale na samostatné čtení až klidně do poloviny druhého stupně. Králík Podkin se svou sestřičkou Paz a bráškou Púkem prchají z rodné nory, která byla obsazená krvežíznivými králičími mutanty. Na cestě se setkávají se zrádci, ale také s králíky, kteří jim pomohou, najdou chvilkové spojence i opravdové přátele, objevují magické předměty, odvážně bojují, snaží se hájit dobro a zničit zlo. Propracovaný příběh a cestu králičího putování může čtenář sledovat na mapce.

Dědeček v růžových kalhotách

Lucie Hášová Truhelková, Albatros, 2021

Je to bilderbuch s hrstkou vět, ale vystačí vám na spoustu zajímavých rozhovorů s dětmi. Je to o dědečkovi, který myslí na to, aby se doma neplýtvalo. Občas z něj všem jde hlava kolem, ale když se na jeho činy podíváme s odstupem, je nám jasné, že nejde jen o to ušetřit pár korun. Jde o to, abychom zbytečně nevyhazovali, co se ještě dá použít, abychom si uvědomili, že vody není na zemi nekonečné množství, že je potřeba starat se o prostor, v němž žijeme. Začínající čtenář přečte těch několik desítek vět sám. Může nad nimi přemýšlet v tichosti, nebo se přijít zeptat, co si o tom myslíte. A třeba vás příběh dědečka v růžových kalhotách přiměje k tomu, abyste se zamysleli nad tím, kde můžete pomoct zrovna vy.

Neobyčejná povolání

Alla Huntičenko a Julija Kolomojec, Host 2021

Překlad: Jiřina Dvořáková

Jestli chcete skvělou knihu o neobvyklých povoláních, sáhněte po této. Seznámíte se tu s jednou opravdu zajímavou rodinu – někdo se stará o pandy v zoo, někdo je čajovým mágem, někdo dělá báječnou pizzu, někdo se věnuje archeologii a někdo překládá do znakové řeči, a to není zdaleka všechno! Najdete tu také všechno, co jednotliví členové rodiny ke své práci potřebují. U každé profese se potěšíte ilustracemi, dozvíte se něco nového, a navíc si na celé jedné dvoustraně můžete trošku pohrát. Je krásná a jde do hloubky. Pomůže začínajícím čtenářům a pobaví i jejich starší sourozence.

Tajemství za sněhovým knírkem

Milada Rezková a Marie Urbánková, Albatros 2017

Cukrářka Rózinka a její vosa Celestýna, která je hlavní kontrolorkou kvality, pracují společně v cukrárně. Dělají ty nejlepší dobroty, co si umíte představit, ale přesto se nad jejich cukrárnou začnou stahovat mraky. Zákeřný padouch ji totiž chce pro sebe – hodlá z ní udělat prodejnu drahých zapalovačů. Najme soukromého detektiva, který má za úkol vyhrabat na cukrářku nějakou špínu. A opravdu ji vyhrabe, hodně kyselou špínu! Ale všechno dobře dopadne a cukrárna jede dál! Krásná kniha, neuvěřitelně vtipná, skvěle ilustrovaná. Pro děti od pěti let, ale také bezva první nebo druhé čtení.

Evžen a jeho bláznivý stromodům

Thibaud Rassat, Paseka 2021

Překlad: Katarína Horňáčková

Evžen je architekt a chce mít všechno pěkně souměrné a pravoúhlé. Pořádek musí být! Ale co to, při realizaci jedné jeho stavby mu plány naruší strom! Krásný starý strom. No, co teď s tím! A tak Evžen své plány změní a postupně i svůj absolutní pohled na svět. Začne projektovat domy nejen krásné, ale také funkční a ekologické. Povedený bilderbuch o tom, že bychom měli myslet nejen na estetiku, o tom, že je občas dobré změnit názor a také o tom, že ne vždy se všem všechno líbí na první pohled a někdy je potřeba za své inovativní nápady bojovat. Hezké první čtení, skvělý podnět k hlubším rozhovorům i se staršími dětmi.

.

Dále čtěte na webu Velká přestávka:
Anketa: Co četli čeští spisovatelé jako děti a teenageři? (1. část)
„Jak přitáhnout děti ke čtení? Nabízet, ale nikdy nevnucovat. A číst i větším dětem.“
Anketa: Co děti opravdu čtou? (1. část)
Anketa: Co děti opravdu čtou? (2. část)
10 knih pro teenagery