Jídelna: polévka

Polévka s plněnými těstovinami

Sdílejte nás

Je sytá, takže poslouží i jako hlavní jídlo. Nejlepší je samozřejmě z domácího vývaru (naučíme vás ho!), ale pokud zrovna nestíháte, klidně sáhněte po kupovaném bujonu.

Text a foto: Slávka Ježková

Na 4 porce
1–1,2 litru drůbežího vývaru (viz Jak na domácí vývar)
sůl a pepř
2 mrkve, oškrabané a nakrájené na tlustá čtvrtkolečka nebo tenká kolečka
1 petržel, oloupaná a nakrájená na tlustá čtvrtkolečka nebo tenká kolečka
250–500 g kupovaných plněných těstovin, například pelmeňů (viz Tipy)
2–3 hrsti drobných růžiček brokolice
obrané maso od vaření vývaru (máte-li a chcete-li)
třešňová rajčátka, jarní cibulka či pažitka a hladkolistá petrželka k podávání

  1. V hrnci přiveďte k varu vývar, osolte ho, vsypte mrkev i petržel a vařte 10–15 minut.
  2.  Přidejte těstoviny a brokolici – pořadí a načasování uzpůsobte tomu, jaká doba vaření je uvedená na obalu těstovin a jak moc vařenou brokolici máte rádi. Těstoviny se obvykle vaří 5–7 minut, což by mělo vyhovovat i u drobných růžiček brokolice (někomu stačí, aby byly jen mírně spařené, a vsype je později). Na posledních pár minut přidejte obrané maso.
  3.  Podávejte třeba s nakrájenými třešňovými rajčátky, jarní cibulkou / pažitkou, petrželkou a trochou pepře.

Tipy

– Pokud se chystáte připravovat polévku z právě uvařeného vývaru, na poslední půlhodinu přihoďte do hrnce ke kostem mrkve a petržel. Pak už je jenom nakrájíte a přidáte do polévky až před koncem vaření.
– Můžete použít jakékoli plněné těstoviny, ať už čerstvé, nebo mražené – kromě zmíněných pelmeňů (nám doma chutnají nejvíc ty s masem) třeba tortellini, ravioly… Podstatné je, aby náplň byla naslano. 🙂
– Skladbu zeleniny klidně upravte podle svých chutí a stavu zásob či zbytků v lednici, použít můžete i mraženou zeleninu nebo směs (pak jí bude nejspíš stačit kratší vaření než těstovinám – mrkněte na obal). Do polévky můžete nakonec vmíchat i čerstvý baby špenát, rukolu nebo ovadlý (ne nahnilý!) zbytek směsi salátových lístků. Čím více použijete při vaření polotovarů, tím více takovéto čerstvé složky se snažte přidat.

Jak na domácí vývar?

Můžete si ho uvařit z kuřecí směsi na polévku, z křídel, krků (i kachních) a drůbků anebo třeba z kostí od nedělního pečeného kuřete či jiné drůbeže, popřípadě i ze zbytků grilovaného kuřete. Na uvedené množství polévky jich stačí dát do hrnce okolo 500 g, nemusí na nich být ani moc masa, pečené kosti dávají výraznější chuť i v menším množství. Přidejte k nim pár kuliček pepře a 1–2 kuličky nového koření, popřípadě snítku petrželky…

Zalijte 1,2 litru studené vody, přiveďte k varu, zmírněte oheň a vařte zvolna pod pokličkou (pokud by skákala, ztlumte oheň ještě trochu a/nebo ji dejte trošku našikmo) aspoň 1 hodinu (nebo až cca 2,5 hodiny). V tomhle receptu nehrajeme na čirý vývar – těstoviny ho tak jako tak zakalí.

Obsah hrnce přelijte přes cedník do čistého hrnce a oberte maso. Pokud maso oberete do polévky, vystačíte v ní s menším množstvím plněných těstovin. Lepší ale je uvařit vývar rovnou aspoň z dvojité dávky a pak maso použít druhý den se zbylým vývarem třeba na rizoto nebo jinou polévku.

Vývar i obrané maso se dá také zamrazit, ale ideální je neprotahovat jeho pobyt v mrazáku na déle než cca měsíc. (Vývar v polévce na obrázku jsme nepřecedili, jen jsme vylovili kuřecí díly na obrání, ale je lepší to udělat, zvlášť když je polévka určená pro děti – rozkousnutá kulička koření může zkazit dojem z celého jídla, drobná kůstka je riziko nejen pro chrup.)

Další recepty Slávky Ježkové na webu Velká přestávka:
Dýňové rizoto
Těstoviny z jednoho hrnce s kuřetem, třemi sýry a špenátem
Zeleninové placičky
Masové kuličky s mrkví