Jídelna: Zeleninové placičky

Zeleninové placičky

Sdílejte nás

Jednoduchý a přímo expresní recept, který s přehledem zvládnou i starší děti a teenageři. Pokud byste dětem smažení ještě nesvěřili, můžou aspoň připravit těsto.

Text: Slávka Ježková

Placičky vykouzlíte z minima surovin, které bývají běžně doma. Navíc se do nich dají použít nejrůznější zbytky zeleniny nebo sýra, které tím zachráníte před zkázou.

Na cca 15 kousků o velikosti menší dámské dlaně

2 + 1 vejce

2 lžíce vody

2 hodně vrchovaté lžíce hladké či polohrubé mouky

cca 2 hrnky (po 250 ml) zeleniny – viz tip č. 1

3–4 vrchovaté lžíce nastrouhaného polotvrdého sýra (např. blaťácké zlato, čedar, gouda…)

sůl a koření podle vaší chuti a fantazie

olej na opékání či smažení (hodí se např. řepkový)

  1. V míse prošlehejte metlou 2 vejce, vodu a mouku na hladké těstíčko. Přidejte zeleninu a sýr, dobře promíchejte. Podle chuti osolte a okořeňte. Pak důkladně vmíchejte zbývající 1 vejce.
  2.  V pánvi na středním ohni rozehřejte olej podle potřeby (záleží především na tom, zda používáte nepřilnavou pánev), sázejte na ni vrchovaté lžíce směsi a spodní stranou lžíce je zploštěte na placičky. Smažte pár minut z každé strany dozlatova a aby byly propečené. Pokud placičky smažíte ve větším množství oleje, odkládejte je na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.
  3.  Podávejte samotné nebo s vaší oblíbenou studenou omáčkou, popřípadě se sklenicí neochuceného jogurtového mléka, kyšky nebo kefíru. Na škodu není ani doprovod v podobě listového salátu nebo rajčátek.

Tipy

1. Do placiček se hodí třeba nahrubo nastrouhaná mrkev (doporučuji brát ji jako základ) a k ní mražený hrášek a kukuřice, ale může být i nastrouhaná cuketa, batát či brambora, nadrobno nakrájený spařený mangold nebo špenát, popřípadě nakrájené spařené a okapané zelené fazolky… Přidat lze i nakrájené bylinky nebo jarní cibulku.

2. Když na to přijde, můžete do směsi vmíchat také hrst nadrobno nakrájené šunky.