Jídelna: Těstoviny s kuřetem a špenátem

Těstoviny z jednoho hrnce s kuřetem, třemi sýry a špenátem

Sdílejte nás

Vaření těstovin ve stejné nádobě s omáčkou je trik, který vám ušetří čas i nádobí. Taky si toho můžete uvařit víc – zbylé porce v lednici bez úhony přežijí den i dva.

Text: Slávka Ježková

2 lžíce olivového nebo řepkového oleje
1 střední cibule, nakrájená nadrobno
400–500 g kuřecích řízků (prsních či stehenních), nakrájených na 2½–3cm kostky nebo na nudličky (viz Tipy)
sůl a mletý pepř podle chuti
3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno nebo prolisované
500 ml mléka
350 ml vody
300 g bezvaječných krátkých těstovin (mašliček, penne, vrtulí…), nejlépe z tvrdé pšenice
1 balení (cca 120 g) baby špenátu (viz Tipy)
100 g čerstvého smetanového sýra
1 koule (100–125 g) mozzarelly, nakrájená nadrobno
50 g parmazánu, nastrouhaného najemno

  1. V hluboké pánvi nebo nízkém hrnci rozehřejte na středním ohni olej. Vsypte cibuli a opékejte ji, aby zprůsvitněla.
  2.  Přidejte maso a opékejte ho ze všech stran pěkně dozlatova, osolte a opepřete (obojího dejte zhruba po 1/4 lžičky, tedy pokud děti snesou pepř – případně trochu uberte).
  3.  Vmíchejte česnek a nechte ho asi minutu rozvonět. Pokud jste ho prolisovali, možná bude stačit i kratší doba (česnek nesmí opéct do tmavé barvy, připálil by se a zhořkl).
  4.  Potom hned vlijte mléko a vodu, vsypte těstoviny a pořádně promíchejte. Přiveďte k varu, poté zmírněte oheň a nepřiklopené zvolna vařte 15–20 minut nebo tak dlouho, aby těstoviny byly uvařené podle vašich představ. Kdyby se tekutina ztratila příliš rychle, přilijte ještě trochu horké vody – na konci by měla nějaká ta tekutina v pánvi či hrnci zbývat. Občas promíchejte.
  5.  Odstavte a hned vmíchejte rozdrobený či nakrájený čerstvý sýr, aby se rozpustil. Následně přidejte špenát, mozzarellu a parmazán. Míchejte, aby špenát zavadl a sýry se rozptýlily do směsi. Podávejte horké. Podle chuti dosolte a dopepřete.

Tipy

  • Záleží jenom na vás, kterému typu kuřecích řízků dáte přednost. Prsa se dají úhledněji nakrájet a jsou jemnější, stehenní řízky zase šťavnatější. Můžete použít také obrané maso z pečeného kuřete, které vám zbylo od neděle, nebo třeba z kupovaného grilovaného. Pak stačí opéct maso jen velmi krátce. Prohřívání v budoucí omáčce ale nezkracujte, aby se chuti hezky propojily.
  • Špenátu můžete přidat i víc, nebo naopak méně (například podle velikosti balení).
  • Při podávání můžete jídlo doplnit třeba nakrájenými rajčátky nebo žlutou, oranžovou či červenou paprikou.
  • Zbylé těstoviny vydrží v chladničce v zakryté nádobě 1–2 dny.