Co pořád vařit? Zkuste naše masové kuličky – můžete je různě ochucovat, ale hlavně se dají napéct při jednom ve větším množství a pak podávat na různé způsoby. Například jeden den s bramborami nebo s kaší, nějakou tou zeleninou a oblíbenou studenou omáčkou, a druhý den v polévce, třeba v pórkové, rajčatové, ale klidně i ve vývaru s nudlemi.
Text: Slávka Ježková
Masové kuličky
Na 4–6 porcí (podle způsobu podávání, do polévek jich stačí méně)
cca 500 g směsi mletého hovězího a vepřového masa
2–3 lžíce strouhanky (může být běžná i třeba kukuřičná)
1–2 lžíce mléka (lze vynechat)
1 velká mrkev, nastrouhaná najemno
1 menší cibule, nakrájená nadrobno nebo nastrouhaná najemno
1 stroužek česneku, nastrouhaný nebo drcený
1 vejce, mírně prošlehané
hrst nadrobno nakrájené čerstvé petrželky (lze vynechat)
sůl a čerstvě mletý pepř
rostlinný olej na tvarování
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- V míse rukama promíchejte všechny suroviny, s citem osolte a opepřete. Pak rukama mírně potřenýma olejem vytvarujte 40–50 kuliček, každá by měla být přibližně z 1 lžičky hmoty s kopečkem.
- Kuličky rovnoměrně rozprostřete na plech či dva, vyložené pečicím papírem.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut dozlatova a tak, aby byly uvnitř hotové (jednu kuličku rozpulte a zařiďte se podle toho, co uvidíte). Zhruba v polovině předpokládané doby pečení kuličky obraťte.
Tipy:
Kuličky se dají také opékat po dávkách v nepřilnavé pánvi na troše oleje, ale je to přece jen zdlouhavější.
V chladničce vydrží upečené kuličky v zakryté nádobě 2–3 dny. Můžete je také zamrazit – pak je spotřebujte zhruba do měsíce.
Pórková polévka s masovými kuličkami
Na 4 porce
1–2 lžíce másla nebo olivového oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, drcené
1 velký pórek, očištěný a zbavený tmavě zelené části, nakrájený nadrobno nebo na tenká kolečka
1 velká brambora, nakrájená na drobné kostičky
1,25–1,5 litru horkého zeleninového vývaru (podle toho, jak chcete mít polévku hustou)
2 hrsti nadrobno nakrájených růžiček brokolice (nemusí být)
masové kuličky připravené podle receptu výše (stačí i zhruba poloviční množství)
cca 100 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř
K podávání:
bylinky a nakrájená zelenina podle vaší fantazie
čerstvé pečivo podle chuti
- Ve velkém rendlíku či hrnci na mírném ohni rozehřejte máslo nebo olivový olej a zvolna na něm opékejte cibuli a pórek asi 5 minut, do změknutí. Občas promíchejte. Pak vsypte česnek a opékejte ještě asi minutu.
- Vsypte kostičky z brambory, zalijte vývarem, přiveďte k varu a asi 10–15 minut zvolna vařte, aby brambora přinejmenším změkla. Asi 3 minuty před koncem této doby můžete vsypat brokolici. (Pokud doma dáváte přednost krémovým polévkám, můžete ji v téhle fázi odstavit z ohně, rozmixovat a pak zase vrátit na vařič.)
- Přidejte masové kuličky a prohřejte je, pokud jste je právě nevyndali z trouby. Pak vmíchejte smetanu a prohřejte, ale už nevařte. Podle chuti dosolte a opepřete.
- Při podávání ozdobte třeba ředkvičkami a hladkolistou petrželkou. Chcete-li, doplňte pečivem.