Jídelna: dýňové rizoto

Dýňové rizoto

Sdílejte nás

Jaro je na dohled! Je nejvyšší čas spotřebovat poslední zásoby dýní – ať už ze spíže, nebo z mrazáku.

Text a foto: Slávka Ježková

1 lžíce olivového oleje
1 + 1 lžíce másla
1 střední cibule, nakrájená nadrobno
1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
350 g dýně (váha v očištěném stavu), podle potřeby oloupané, zbavené semínek a „vláken“ okolo, nakrájené na cca 1cm kostičky
300 g kulatozrnné rýže na rizoto (např. arborio)
cca 750 ml drůbežího vývaru, horkého
obrané drůbeží maso, případně i nakrájené vařené drůbky – například srdíčka (nemusí být)
2–3 hrsti mraženého hrášku, propláchnuté a okapané
cca 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno + k podávání
špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku nebo třeba perníkového koření
sůl a čerstvě mletý pepř + k podávání
balzamikový ocet podle chuti

  1. V rendlíku nebo hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej s 1 lžící másla a vsypte cibuli. Opékejte ji dosklovita (asi 5 minut) – cibule může změknout, ale nesmí se začít zabarvovat dozlatova (podle potřeby zmírněte oheň).
  2. V rendlíku nebo hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej s 1 lžící másla a vsypte cibuli. Opékejte ji dosklovita (asi 5 minut) – cibule může změknout, ale nesmí se začít zabarvovat dozlatova (podle potřeby zmírněte oheň).
  3. V rendlíku nebo hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej s 1 lžící másla a vsypte cibuli. Opékejte ji dosklovita (asi 5 minut) – cibule může změknout, ale nesmí se začít zabarvovat dozlatova (podle potřeby zmírněte oheň).
  4. V rendlíku nebo hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej s 1 lžící másla a vsypte cibuli. Opékejte ji dosklovita (asi 5 minut) – cibule může změknout, ale nesmí se začít zabarvovat dozlatova (podle potřeby zmírněte oheň).
  5. V rendlíku nebo hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej s 1 lžící másla a vsypte cibuli. Opékejte ji dosklovita (asi 5 minut) – cibule může změknout, ale nesmí se začít zabarvovat dozlatova (podle potřeby zmírněte oheň).

Tipy

  • Dýni Hokkaido obvykle není potřeba loupat. Použít ale můžete prakticky jakoukoli dýni (máslovou, muškátovou…) včetně mražené. Nebo si naopak můžete zamrazit na příště nakrájenou očištěnou dýni, která vám zbude od vaření rizota. Pokud ji pak zužitkujete zhruba do 2 měsíců, nemusíte ji předtím nijak tepelně upravovat.
  • Polévku můžete uvařit také ze zeleninového vývaru a vynechat maso. V tom případě přidejte více zeleniny (viz další bod) a doplňte navíc třeba balkánským sýrem nebo fetou.
  •  V jakékoli variantě můžete mražený hrášek doplnit či nahradit mrkví a/nebo cukrovou kukuřicí.
  •  K rizotu se hodí jako čerstvý doprovod rukola, ale i mladá kedlubna anebo žlutá, oranžová nebo červená paprika.