Silvinka-teenka

Teena očima teenagerky

Sdílejte nás

Vyšla kniha, která je uceleným průvodcem pro mladší teenagerky! Co všechno v ní najdete – a co na ni říká Silvinka (13)?

Text a foto: Silvie Martínková a Velká přestávka

Očima Silvinky (13):
Knížku jsem si užila, je dobré, že tam je jednak deník – příběh Teeny, jednak kapitoly o líčení, outfitech, ale i o vztazích nebo třeba o šikaně ve třídě. Nejvíc mě bavilo číst o vztahu Teeny s Tomem, trochu jsem jí i záviděla – tedy jen do určité chvíle…

Sama jsem si deník zkusila párkrát psát, když jsem byla menší, ale nikdy jsem se toho nechytila. Asi nejsem ten typ. Tady je to ale napsané hezky a čtivě, jen mě trochu rušilo, že se občas objevují nespisovné koncovky, ale není to všude. Asi bych byla radši, aby byla celá kniha napsaná spisovně. Jinak hlavní hrdinka Teena je v pohodě, na moje poměry možná trochu cíťa, ale za kámošku bych ji klidně brala.

Kromě příběhu mě bavily kreativní úkoly, ty jsem si udělala všechny, třeba jsem si otestovala, jaký mám typ pleti (smíšenou). Taky se mi hodně líbily některé outfity – je fajn, že jsou v knížce i nafocené, takže to člověk rovnou vidí, není to jenom popis. Zaujaly mě outfity nejen do školy, ale i do divadla, Teena jde totiž s rodinou do opery a pak na bráchův maturitní ples, tak to s mámou řeší. Oproti tomu kapitolu o drogách jsem přeskočila, protože o tom jsme už měli ve škole spoustu přednášek.

Stejně tak člověk ve třinácti už umí nanášet řasenku (i když jsem ze zvědavosti zkusila i aplikaci popsanou v knížce) a vůbec má líčení a módu už zpravidla vychytanou, minimálně na určitou dobu. Ale jasně – jak kdo, pro někoho to třeba může být nové, já jsem s těmito věcmi asi začala relativně brzo. I designem, křiklavou kombinací zelené a oranžové, knížka přitáhne asi hlavně mladší holky, které puberta teprve čeká – tak deseti- nebo jedenáctileté.

Jednou bych chtěla být grafičkou, a tak design hodně řeším, hlavně právě v knížkách. Musím říct, že by se mi líbilo pokračování, které by bylo už trochu víc „dospělácké“ – jednak vizuálně, jednak tématy. Nejvíc mě totiž vtáhly kapitoly o vztazích a intimitě. To jsou témata, na která se člověk často stydí zeptat i v rodině, protože mu to připadá trapné, a ve třídě se o tom taky nemluví. Je to prostě pořád tabu, aspoň částečně. S holkama si o tom povídáme, jenom když jsme samy, hlavně na přespávačkách. Takže v knížce jsem to hodně ocenila.

Celkově bych řekla, že knížka Teena je pro holky 10 až 13, možná 14. Mě by hodně bavilo pokračování pro starší holky, 14–15, a aby tomu odpovídala i obálka a design. Ráda bych věděla, jak to s Teenou bylo dál, a bylo by fajn víc se v knize zaměřit na vztahy – nemyslím jen randění, ale i vztahy v rodině, s kamarádkami a kamarády.

Očima maminky:
Knížku jsem si původně chtěla jen prolistovat, ale nakonec jsem ji přečetla celou – s chutí a zvědavostí. Kombinace příběhu-deníku a praktických rad a zároveň určité osvěty se mi moc líbí. Když jsem byla teenagerka, kupovala jsem si různé časopisy pro holky – a tady to je všechno pěkně pohromadě a člověk se může k jednotlivým kapitolám vracet.

Zvlášť oceňuju, že je kniha napsaná přirozeným, velmi současným, ale zároveň kultivovaným jazykem – žádná laciná podbízivost, nepřípadné zdrobnělinky a pitvoření. Osvěty je v ní přesně tak akorát, aby to nepůsobilo kazatelsky, a rady týkající se líčení a oblékání jsou věcné a praktické. Řekla bych, že kniha pokrývá víceméně všechna témata, která jsou pro holky v tomto věku důležitá – jen bych stejně jako dcerka uvítala větší důraz na vztahy v rodině a mezi kamarádkami.

Nejlepší ze všeho ale je, že Teena může působit jako přirozený impuls k hlubší debatě s vaší teenagerkou – třeba se vás už dlouho chce zeptat na určité ožehavé nebo intimní věci, a začít větou „Četla jsem tady v té kapitole…“ je přece jen jednodušší 😊 My jsme si takhle užily hned několik momentů sdílení, a i když máme poměrně otevřený vztah, díky debatě nad knížkou jsme poprvé otevřely i témata, na která jsem myslela, že je ještě času dost… Jako průvodce a inspiraci tedy rozhodně doporučuju.

.

Knihu si můžete objednat na www.teena.cz