noky s květákem

Noky s květákem, sýrem a šunkou

Sdílejte nás

Rychlovka na všední den, kterou zvládnou i kuchaři junioři. Bonus: Když vyměníte šunku za sýr dle chuti, rázem máte vegetariánskou verzi.

Text a foto: Slávka Ježková

Na 4 porce
500 g kupovaných italských bramborových noků (gnocchi)
sůl a pepř
50 g másla
1 květák, nakrájený na velké růžičky a poté na plátky o tloušťce 1 cm
1–2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
250 ml zeleninového či drůbežího vývaru (nebo kvalitního bujonu)
2–3 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
30–50 g parmazánu nebo jiného tvrdého sýra, nahoblovaného či nastrouhaného
cca 100 g šunky, nakrájené na nudličky
hrst třešňových rajčátek, rozpůlených

1. Noky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Pak je sceďte.

2. Mezitím ve velké hluboké nepřilnavé pánvi na středním ohni opékejte na másle květák, aby byl opečený pěkně dozlatova až dozlatohněda, trvá to asi 10 minut. Osolte a opepřete.

3. Přidejte česnek a opékejte 1 minutu. Přilijte vývar a nechte vyvařit na poloviční objem. Vsypte noky a jarní cibulku. Prohřívejte zhruba 2 minuty, občas jemně promíchejte.

4. Podle chuti dosolte a dopepřete. Posypte sýrem, šunkou a rajčátky.

Tipy
– Květák krájejte tak, aby vznikaly plátky ve tvaru stromečků, tak budou držet pohromadě.
– Místo šunky můžete přidat spoustu strouhaného sýra podle vaší chuti.