Jaro na talíři! Kdo chce, může zvolit lehkou, čistě „zelenou“ variantu – a kdo má větší hlad, toho zasytí full verze s domácími krutony a sýrem dle aktuální chuti.
Text a foto: Slávka Ježková
Na 4 porce
1–2 lžíce rostlinného oleje nebo másla
1 cibule, nakrájená na kostičky
1 balení (400–500 g) mraženého špenátu
cca 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru (nebo kvalitního bujonu)
150–200 g mraženého hrášku
Na oblohu
2–3 rohlíky, nakrájené na kostičky a opečené na másle
100–200 g fety nebo balkánského sýra, nakrájeného na kostičky
čerstvé lístky bazalky podle chuti
nasekaný čerstvý kopr podle chuti
- V hrnci na zvoleném tuku opečte cibuli do změknutí, trvá to asi 5 minut. Přidejte mražený špenát a zalijte vývarem. Vařte podle návodu na obalu, na poslední 3 minuty vsypte hrášek. Podle potřeby dolijte dalším vývarem či vodou.
- V odstavené polévce rozmačkejte hrášek šťouchadlem na brambory nebo polévku opatrně promixujte ponorným mixérem.
- Hned ji podávejte, doplněnou rohlíkovými kostičkami, sýrem a bylinkami.
Tipy
- Mražený špenát může být sekaný nebo i protlak. Z mražených i celých čerstvých listů vykouzlíte polévku příjemnější barvy, ale s podstatně vyššími náklady – tedy pokud to není špenát z vaší či babiččiny zahrádky. 😊
- Polévku můžete doplnit jinými bylinkami, třeba petrželkou, medvědím česnekem anebo mátou.