Tělák: Piškvorky

Tělák: Piškvorky

Sdílejte nás

Venkovní zábava pro děti a rodiče. Piškvorky tak trochu jinak, než jak je znáte na papíře – aktivita, u které si zaběháte, a navíc pěkně zaměstnáte mozek 😉.

Text: Ondřej Bejbl Foto: Emanuel Mizia

Pomůcky: 9x jakýkoli předmět, abyste mohli vytvořit hrací plochu 3×3 (kameny, boty, kužílky…) a potom 2×3 stejné věci (boty, čepice, stejně barevné věci – aby od sebe šlo rozeznat hrací komponenty dvou týmů).

Hrát můžete na zahradě, louce či v parku – kdekoli. Rozdělte se na dvě družstva o dvou či více hráčích. Vymezte startovací místo a od něj postavte ve vzdálenosti 10 metrů „šachovnici“ ze stejných předmětů v rozložení 3×3 (zachovejte alespoň 30cm mezery).

Na startovacím místě u svého družstva shromážděte tři věci, které budou hrací kameny vašeho týmu. Při odstartování vybíhají první členové týmů a pokládají v hracím poli svůj předmět (na předmět v hracím poli – např. čepici na kámen).

Poté běží zpět ke svému zástupu a na tlesknutí vybíhá další člen s další hrací komponentou a snaží se pokračovat tak, aby vznikla řada tří za sebou jdoucích hracích komponent. Druhý tým se současně pokouší také vytvořit svou řadu, nebo ji překazit soupeři. Na tlesknutí vybíhá třetí člen každého týmu a staví, anebo naopak kazí řadu.

Pokud po třetím vyběhnutí žádný tým nesestavil řadu, vybíhá na tlesknutí čtvrtý člen (nebo už podruhé druhý člen – podle toho, kolik členů má tým) a přestaví jeden hrací komponent svého týmu – upravuje řadu, nebo zamezuje vzniku řady soupeře. A takto se to dál střídá.  

Vítězí ten tým, který jako první vytvoří řadu – vodorovnou, svislou nebo křížem, – prostě ten, kdo je rychlejší jak v běhu, tak v myšlení.

Pokud si chcete hru ztížit, můžete hrací pole rozšířit na 5×5 a hrát s pěti hracími komponenty.

Tak pěknou zábavu! 😊