Jídelna: medvědí česnek

Už jste ochutnali medvědí česnek?

Sdílejte nás

V lesích právě raší listy rostliny, která umí posílit imunitu – a navíc je tak dobrá, že jakmile se jednou napasete, budete chtít znovu a znovu!

Text a foto: Michaela Klevisová

Přiznám se: jsem závislá na medvědím česneku. Když na jaře začne růst, prostě se musím napást. Chroupám ho přímo v lese jako srnka 🙂 Listy téhle rostliny mají česnekovou chuť, ale jemnější, méně štiplavou než stroužky klasického česneku. Jak je jednou ochutnáte, nejspíš taky budete následující rok nedočkavě vyhlížet roční dobu, kdy začnou vystrkovat špičky z půdy listnatých lesů (je to právě teď).

Medvědí česnek (Allium ursinum) je vytrvalá léčivá bylina, která vyrůstá z podzemní cibulky. Na rozdíl od kuchyňského česneku se ale jedí její listy – dají se nasekat do salátu, přidat do polévky nebo třeba pomazánek. Roste nejčastěji na vlhkých místech, v lužních listnatých lesích poblíž řek a potoků. Třeba v Polabí, u řeky Svratky, na Břeclavsku ale i v Praze v Divoké Šárce.

Medvědí česnek snadno poznáte, i podle charakteristické vůně

Tahle rostlina je nejen dobrá, ale taky zdravá. Obsahuje hodně vitaminu C a antibakteriální látky, díky kterým pomáhá při chřipce, nachlazení, angínách, průjmech, proti stafylokokům a streptokokům…

Ale pozor: Kdo ještě nikdy „medvěďáč“ nesbíral, měl by si nejdřív dobře nastudovat, jak vypadá – při neznalosti totiž hrozí záměna za jedovatou konvalinku nebo ocún jesenný! Začátečníkům se proto doporučuje sbírat medvědí česnek vždycky až v době, kdy kvete (protože jeho květy vypadají úplně jinak než květy konvalinky, a ocún zase kvete až na podzim). Veškeré informace o tom, kdy, jak a kde bylinu sbírat a podle jakých znaků ji odlišit, najdete na medvedi-cesnek.cz.

Sbírat se vám nechce, nebo nikde ve vašem okolí medvědí česnek neroste? Nevadí: Teď v sezoně se dá koupit čerstvý v e-shopech s čerstvými bedýnkami, nebo si můžete objednat osivo a zasadit si ho na zahradě, případně ho ochutnat v podobě pesta.

Nejvíc zdravých živin získáte při chroupání čerstvých listů, takže ideální je pochutnat si na medvědím česneku teď v sezoně, kdy roste.

A v jakých jídlech vám bude chutnat?

Pomazánka z medvědího česneku
asi 20 lístků medvědího česneku, drobně nasekaného
2 vejce, uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky
250 g měkkého tvarohu nebo lučiny
2 lžíce másla, rozpuštěného v rendlíku
1 lžička plnotučné hořčice
sůl a pepř dle chuti

Všechny suroviny smíchejte a pomazánku nechte asi půl hodiny uležet v lednici. Podávejte s čerstvým pečivem. Kdo má medvědí česnek hodně rád, může si na namazaný chleba ještě jeden lístek položit. Anebo víc.

Těstoviny s medvědím česnekem
500 g špaget
3 lžíce olivového oleje
zelená část pórku, nakrájená na kolečka
15 až 20 lístků medvědího česneku, drobně nasekaných
hrst slunečnicových semínek
mořská sůl
nastrouhaný parmazán dle chuti

Uvařte špagety, na olivovém oleji mezitím krátce orestujte osolený pórek. Přisypte medvědí česnek, promíchejte a hned pánev odstavte. Přijdete slunečnicová semínka. Směs pak důkladně promíchejte s uvařenými špagetami a podávejte bohatě posypané parmazánem.

Když víte, kam vyrazit, máte pro vlastní potřebu brzy nasbíráno