Procházky

Jak dlouhá procházka je tak akorát?

Sdílejte nás

Procházky jsou teď jedno z mála povyražení, které nám zbylo. Kolik je potřeba ujít, když si chcete udržet váhu, a kolik, pokud byste rádi pár kilo shodili? Radí dětský obezitolog MUDr. Zlatko Marinov z FN Motol.

Připravila: Simona Martínková Racková

Proč je třeba chodit s dětmi i teenagery ven, a to nejlépe každý den? Důvodů je spousta: Pobyt na čerstvém vzduchu svědčí dětem i dospělým. Je to skvělá prevence obezity a vůbec přibírání, navíc to prospívá i psychice – doslova si tím vyčistíme hlavu. A taky je to vítaný volný čas, který trávíme spolu – při pohybu se k úžasu rodičů často rozmluví i adolescenti! Při (společné) chůzi totiž přirozeně ztrácíme ostražitost, jsme schopni se otevřít a sdílet své pocity i prožitky s druhými.

A ještě něco – lidstvo se odjakživa učilo při pohybu. Když část procházky věnujete zběžnému opakování násobilky, vyjmenovaných slov anebo vět vedlejších, tak se to vlastně ani nebere jako učení. A přitom si děti látku zafixují leckdy i líp než při nekonečném zírání na monitor.

Kolik kilometrů je tak akorát?

2 kilometry a méně denně – to je málo! Když na pohyb rezignujete dlouhodobě, dostaví se nemilé důsledky: nárůst hmotnosti a špatná nálada.

3½ až 4 kilometry denně – nezbytné minimum, které vede k normalizaci hmotnosti a k normální náladě.

6 kilometrů denně – ideál, když chcete hubnout. Tohle penzum už vede k redukci hmotnosti – a taky k lepší náladě (nezávisle na váze 😊 ).

8 kilometrů denně – vede k super náladě, ale pozor, taky k nabírání hmotnosti, a to v podobě tuků. Tělo totiž cítí, že už to „přetáhlo“, a tak vyžaduje zvýšený příjem energie.

Rozhovor s dětským obezitologem Zlatkem Marinovem na webu Velká přestávka:
Co dělat, aby děti netloustly?