Jídelna: Velikonoční quiche

Velikonoční quiche s kopřivou a hráškem

Sdílejte nás

Nálož jarních chutí pro celou rodinu!

Recept: Ambiente    Ilustrační foto: David B. Townsend, Unsplash.com

Na těsto:

  • 100 g čočkové mouky
  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 40 ml olivového oleje
  • 90 ml studené vody

Na náplň:

  • 100 g mladého (případně mraženého) hrášku
  • 100 g mladých kopřivových listů
  • 2 jarní cibulky (může být i pórek nebo divoký česnek podivný)
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 25 g mouky (nejlépe typ 550)
  • 1 lžička soli
  • ocet
  • 100 g chuťově výrazného zrajícího sýra (jako je gruyère, gouda nebo čedar) 
  • máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu odpočinout asi 40 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Hrášek propláchněte a listy kopřivy vyperte v octové vodě. Poté kopřivy krátce spařte ve vroucí vodě a zchlaďte v míse s ledovou vodou. Nechte okapat a nasekejte nadrobno.
  3. Jarní cibulku nakrájejte na tenké proužky a promíchejte s hráškem a kopřivovými listy.
  4. Vejce vyklepněte do misky a spojte se smetanou, mlékem, moukou a solí.
  5. Na pomoučněném válu rozválejte těsto na tenký plát. Kulatou forma o průměru 28 cm vymazejte máslem a vložte do ní plát těsta. Pak ho propíchejte vidličkou. 
  6. Do formy vsypte kopřivy, hrášek a jarní cibulku a vše přelijte směsí vajec s mlékem a smetanou. Na závěr posypejte nastrouhaným sýrem. 
  7. Ve vyhřáté troubě pečte asi 45 minut. 

Tip: Podávejte se salátem z divokých bylin s jakoukoli oblíbenou zálivkou.

Další recepty a novinky z gastronomie najdete na www.jidloaradost.cz.