Nálož jarních chutí pro celou rodinu!
Recept: Ambiente Ilustrační foto: David B. Townsend, Unsplash.com
Na těsto:
- 100 g čočkové mouky
- 100 g pšeničné hladké mouky
- 1 lžička soli
- 40 ml olivového oleje
- 90 ml studené vody
Na náplň:
- 100 g mladého (případně mraženého) hrášku
- 100 g mladých kopřivových listů
- 2 jarní cibulky (může být i pórek nebo divoký česnek podivný)
- 3 vejce
- 250 ml smetany
- 100 ml mléka
- 25 g mouky (nejlépe typ 550)
- 1 lžička soli
- ocet
- 100 g chuťově výrazného zrajícího sýra (jako je gruyère, gouda nebo čedar)
- máslo na vymazání formy
Postup:
- Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu odpočinout asi 40 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
- Hrášek propláchněte a listy kopřivy vyperte v octové vodě. Poté kopřivy krátce spařte ve vroucí vodě a zchlaďte v míse s ledovou vodou. Nechte okapat a nasekejte nadrobno.
- Jarní cibulku nakrájejte na tenké proužky a promíchejte s hráškem a kopřivovými listy.
- Vejce vyklepněte do misky a spojte se smetanou, mlékem, moukou a solí.
- Na pomoučněném válu rozválejte těsto na tenký plát. Kulatou forma o průměru 28 cm vymazejte máslem a vložte do ní plát těsta. Pak ho propíchejte vidličkou.
- Do formy vsypte kopřivy, hrášek a jarní cibulku a vše přelijte směsí vajec s mlékem a smetanou. Na závěr posypejte nastrouhaným sýrem.
- Ve vyhřáté troubě pečte asi 45 minut.
Tip: Podávejte se salátem z divokých bylin s jakoukoli oblíbenou zálivkou.
Další recepty a novinky z gastronomie najdete na www.jidloaradost.cz.