Očima školáka: Jirka Tůma

„Ve Spartě máme třikrát týdně on-line tréninky, ale zápasy mi moc chybějí.“

Sdílejte nás

Jiří Tůma, 9 let, čtvrťák a sportovec

Ahoj,

jako všechny děti nyní trochu bojuju se vším, co se kolem nás děje. Skoro všechno se za poslední rok změnilo. Rád bych vám popsal, jak se s tím peru já.

Je mi 9 let a chodím do 4. třídy. Ve škole jsem byl naposledy asi před půl rokem (ale už si to ani přesně nepamatuju 😊). Škola je teď pouze on-line. Každý všední den máme 2–3 vyučovací hodiny. Dohromady máme 5 předmětů – matematiku, češtinu, angličtinu, přírodovědu a vlastivědu. Denně dostáváme aspoň 2 domácí úkoly. Výuka on-line mě docela baví. Radši bych ale chodil normálně do školy, protože tam mám spoustu kamarádů.

Mám několik velkých koníčků. Baví mě skoro všechny sporty, hlavně fotbal, atletika, gymnastika a parkur. Rád také jezdím na koloběžce ve skateparku a občas si zahraju nějakou počítačovou hru.

Od pěti let se věnuju fotbalu. Začínal jsem v 1. FK Příbram, teď už asi 2 roky hraju za AC Sparta Praha. Poslední rok tedy spíše jen trénujeme, zápasy a turnaje se hrát nedají. Naše tréninky probíhají on-line přes Microsoft Teams a vypadají asi takto:

Pondělí a čtvrtek: 60 minut – kruhový trénink – technika s míčem, slabší noha, lifekinetic, švihadlo

Úterý: 40 minut – fyzio (protahovačky, posilování, prevence)

Středa: 30 minut – atletická průprava

Ve Spartě máme vynikající trenéry, kteří nás toho hodně naučí a snaží se udělat tréninky co nejzábavnější. Myslím ale, že i oni by radši byli s námi na hřišti. Občas máme trénink zpestřený třeba besedou s hráčem A-teamu, naposledy jsme si povídali s Láďou Krejčím. V sobotu se moc těším na společný on-line trénink se stejně starými hráči West Ham United – to bude určitě super!

Jirka při individuálním tréninku

Máme také různé soutěže – na podzim jsme hráli dovednostní on-line ligu proti Jablonci, Teplicím a Olomouci. Mezi sebou v klubu překonáváme různé rekordy, například v nožičkách, nebo skáčeme 30 vteřin přes švihadlo. Tréninky s klukama, a hlavně zápasy mi ale strašně moc chybějí. ☹

Každou středu a sobotu individuálně trénuju na hřišti. Mám dva super trenéry. S jedním dělám různá cvičení s míčem a s druhým spíš kondiční a pohybová cvičení. Hrozně mě to baví, pokaždé se naučím něco nového. Nejradši mám nejrůznější soutěže, závody nebo výzvy…

Každý den si chodím s taťkou zakopat na zahradu, někdy si jdeme zaběhat, skáču na air-tracku, jezdím na koloběžce nebo na kole. Když byl sníh, chodil jsem s mamkou na běžky. Když je dobré počasí, tak jsem pořád venku a něco dělám.

Chtěl bych ale už konečně trénovat s ostatními normálně na hřišti. Hlavně mi chybějí zápasy a turnaje. Těším se, až se to všechno otevře a budeme moct dělat vše jako dřív. Rád bych vzkázal fotbalistům z ostatních klubů, ať pořádně trénují – a až to bude možné, tak si to rozdáme na hřišti. Už se nemůžu dočkat! 😊

Čau, Tůmič