Jídelna: carbonara

Spaghetti carbonara

Sdílejte nás

Co pořád vařit? Tentokrát vás krok za krokem provedeme přípravou „uhlířských špaget“, které jsou doma v Římě.

Text: Simona Martínková Racková   Foto: Johana Pošová

Jelikož jde o sympaticky jednoduché a rychlé jídlo, všechno stojí a padá s kvalitou surovin. Ideální jsou proto čerstvé těstoviny, na porci 200 až 250 gramů podle toho, jaký je kdo jedlík.

Klíčovou surovinou je italská slanina pancetta, asi 40 gramů na porci. Lze ji také smíchat půl na půl s guanciale, což je zasušené vepřové líčko. Oboje dostanete v prodejnách italských delikates.

Pancettu a guanciale pokrájejte a hoďte na pánev – měla by být dostatečně velká, abyste v ní mohli před podáváním všechno smíchat. Pokud je pancetta libovější, přidejte k ní lžíci másla. Někteří Italové přidávají ještě stroužek česneku – v celku, jen ho lehce rozmáčknou. Když pancettu ovoní, vytáhnou ho a vyhodí, aby po něm zbyla jen pečená česneková chuť.

Mezitím si v misce metličkou prošlehejte žloutky se smetanou ke šlehání. Ta není „povinná“, někdo si vystačí se samotnými žloutky, nicméně smetana je delikátně zjemní. Většinou se počítá na každou porci 1 žloutek a 20 až 30 gramů 33% smetany.

Směs ochuťte trochou čerstvě mletého pepře, případně špetkou sušené drcené chilli papričky, aby jídlo mělo říz. Naopak sůl nutná není; špagety se vaří v osolené vodě a pancetta je přirozeně slaná.

A máte prakticky hotovo! K základu na pánvi přihoďte uvařené špagety, promíchejte je s pancettou a odstavte z ohně. Až potom přilijte i žloutkovou směs, aby z toho nebyla míchaná vajíčka. Pak už jen přidejte nastrouhaný parmezán podle chuti, a můžete rodinu volat ke stolu.

Další recepty a novinky z gastronomie najdete na www.jidloaradost.cz.