Jak pomoci dítěti s jazykem, který sami neumíte?

Sdílejte nás

Jestliže dítě s novým jazykem teprve začíná, co učit se anglicky, německy, francouzsky anebo třeba rusky spolu s ním? Ve škole obvykle postupují pozvolna, takže je to zvládnutelné i pro pracujícího rodiče. Pokud momentálně nevíte, kde vám hlava stojí, natož abyste ji trápili se slovíčky a gramatikou, nevadí – učitelka angličtiny pro vás má 9 praktických tipů, jak svému dítěti pomoct i tak.

Text: Natálie Nera

  1. Nejprve zdůrazním něco na první pohled tak samozřejmého, že vás to možná naštve, ale zkušenost mi bohužel říká, že zase o takovou samozřejmost nejde: zkontrolujte, že dítě na hodiny opravdu vždy dochází. Nabádejte ho k aktivní účasti, pravidelné přípravě a trvejte na tom, aby důsledně používalo webkameru. Kvalita výstupu je pak mnohonásobně vyšší – speciálně u cizích jazyků.
  2. Pokud se dítě učí jazyk, kterým nevládnete, můžete mu i tak pomoci. Na gramatiku jsou dobré interaktivní Live Worksheets – na https://www.liveworksheets.com/ najdete skvělá a rychlá procvičování s okamžitou zpětnou vazbou. Doporučuju i cvičení v aplikaci Kahoot: https://kahoot.com/schools-u/.
  3. Digitální televize umožňují sledování mnohých programů v originále. Je to šikovný pomocník při náslechu jazyka a získání pasivní slovní zásoby.
  4. Výborné webové stránky pro procvičování gramatiky v nejběžnějších cizích jazycích najdete zde: https://www.skolasnadhledem.cz/.
  5. Podívejte se také na stránky jednotlivých kulturních institutů, jako je Goethe Institut (němčina), British Council (angličtina) či Instituto Cervantes (španělština). Můžete tam najít materiály ke studiu, a samozřejmě i požádat o radu.
  6. Při výuce využívám News in Levels na www.newsinlevels.com, kde v angličtině najdete zjednodušené vybrané zprávy na třech jazykových úrovních a dvě knihy upravené pro studenty angličtiny. Existují i verze v jiných jazycích. Bylo by dobré, aby vaše dítě začalo číst v cizím jazyce co nejdříve.
  7. Nepřehánějte to s různými aplikacemi. Po počátečním nadšení z nekonečných možností digitálního prostoru jsem se ustálila na několika výše zmíněných aplikacích a webových stránkách. Tak jako ve filmu, který je sice plný triků a počítačových kouzel, ale jaksi se zapomnělo na příběh, nefunguje ani digitálně předimenzovaná výuka bez obsahu.
  8. Pokud máte pocit, že vaše dítě či teenager potřebuje hodiny konverzace navíc, je to možné i v této době, ale bohužel zase online, takže nabádám k tomu, abyste si dobře rozmysleli, zda ho spíše nepřetížíte. Všichni už totiž trpíme videokonferenční únavou, tzv. Zoom fatigue. Nicméně pokud i přesto chcete sehnat dítěti lektora, existuje řada možností, jak si domluvit rodilého mluvčího z takřka kterékoli části světa. Jednu takovou nabízí aplikace Italki, www.italki.com.
  9. Jednotlivé kroky zavádějte postupně, pomalu. Napřed nastavte pravidelnost, důslednost, mantinely atd., pak teprve uvažujte o hodinách navíc.