Očima psychologa: 12 způsobů, jak předcházet depresi. U sebe i u dětí

12 způsobů, jak předcházet depresi. U sebe i u dětí.

Sdílejte nás

Co dělat, aby byste se doma navzájem psychicky podpořili a bylo vám všem líp, a čeho se naopak vyvarovat?

Autor: Tereza Beníšková

Snažte se mít pochopení pro sebe i pro druhé. Je úlevné připustit si, že situace je objektivně těžká a že není divné, když jsem někdy smutný anebo nemám chuť něco dělat. Je to normální – v tom smyslu, že podobné stavy teď zažívá většina lidí. Máte nárok na špatnou náladu, nemusíte se pořád cítit vesele.

Buďte na sebe hodní – a nechtějte po sobě ani po dětech či partnerovi víc, než se dá zvládnout. Zkuste neřešit to, co aktuálně řešit nejde. Místo toho se cíleně zaměřujte věci, které se povedly, a myslete na něco, na co se těšíte. Víc si všímejte přítomnosti, cvičte techniky všímavosti (mindfulness).

Hýbejte se. Jakýkoli pohyb se počítá, i procházka, cesta pěšky do práce, schody místo výtahu… Ještě lepší je aerobní pohyb, při kterém se zapotíte – třeba si doma zatancujte na oblíbenou písničku, zaběhejte si na pásu, projeďte se na rotopedu, jděte se proběhnout… Při pohybu se vyplaví endorfiny, které nám „samy“ zlepší náladu.

Dopřejte si dostatečný spánek a zkuste jíst o něco zdravěji. Dbejte na přísun čerstvého ovoce, zeleniny a jiných výživově hodnotných potravin. Naopak se pokuste snížit konzumaci alkoholu, kofeinu, ale i prázdných kalorií (sladkostí, chipsů atp.) – to všechno totiž přispívá ke kolísání nálady.

Omezte sledování zpráv. Tím, že budete o budoucnosti stále přemýšlet, ji nezlepšíte, jen se ještě víc vyděsíte. Vašemu duševnímu zdraví rozhodně prospěje, když budete číst anebo poslouchat zprávy o současné situaci jenom jednou denně – nebo ještě méně často.

Hledejte činnosti, které vás baví a dělají vám radost, a pravidelně se jim věnujte. Hodně toho teď nejde, ale něco přece jen ano. Co vás dřív bavilo, ale poslední roky jsme na to neměli čas? Můžete se vrátit k dávným zálibám, anebo se pustit do toho, po co vás vždycky lákalo, ale zatím jste se k tomu neodhodlali – třeba se začít učit nový cizí jazyk, využít široké spektrum online kurzů, ať už je to malování, kaligrafie, hra na hudební nástroj, nebo práce s počítačem.

Dělejte něco rukama. Tvořte, vyrábějte, kreslete, opravte doma, co je třeba, vařte nová jídla… Práce, která má hmatatelný výsledek, je uspokojující – a stejně tak tvorba, do které se ponoříte a dostanete se do flow. Zvlášť dětem dnes chybějí manuální činnosti, obvykle většinu dne sedí u obrazovek, ať už pracují do školy, nebo odpočívají. Dělat něco rukama je jiný zážitek!

Věnujte se smyslově intenzivním činnostem. Poslouchejte hudbu, dívejte se z okna nebo na hezké věci, zapalte si vonnou svíčku, používejte oblíbený parfém (ano, i na doma), nabídněte dětem či partnerovi, že jim namasírujete záda nebo nohy… Příjemné smyslové podněty zlepšují náladu a zároveň přirozeně „odkloní“ negativní myšlenky.

Pomazlete se s domácím mazlíčkem, pokud ho máme. Mazlení zvyšuje hladinu dopaminu v těle a tím také zlepšuje náladu.

Pomáhejte druhým. Jděte nakoupit staré sousedce, pomozte sestře s úkolem z matiky, pravidelně volejte babičce, která bydlí sama a cítí se opuštěná… Když uděláte něco pro druhého, cítíte se zase užiteční a potřební, a zároveň tolik nemyslíte na svoje starosti. Můžete se začít o někoho starat, pořídit si zvířátko, pokud jste o tom už dříve uvažovali. I péče o květinu v květináči se počítá – bez vás by nepřežila!

Povzbuzujte sebe i druhé. Usmějte se na sebe do zrcadla. Je rozhodně lepší ostatní pochválit za to, co se povedlo, než jim vyčítat to, co se nepovedlo. Jistě, vždycky jsou důvody k obojímu, ale v těžkých časech je velmi záhodno zaměřit se na to pozitivní. Všímejte si hezkých a milých věcí na svých blízkých a říkejte jim to. Můžete si také sepsat seznam věcí, které se povedly, a pověsit ho tak, abyste ho měli na očích.

Pěstujte vděčnost. Každý den si řekněte nebo ještě lépe zapište aspoň tři věci, za které jste vděční. Vědomě se snažte vidět sklenici spíš poloplnou než poloprázdnou. I přes nepříznivou situaci nejspíš zažíváme i dost toho dobrého – jen nám to často uniká, protože máme tendenci věnovat větší pozornost tomu negativnímu. Když si budete pravidelně uvědomovat věci, za které jste vděční, postupně se naladíte na pozitivnější notu.