Očima učitele: Jak to nakonec bude s přijímačkami?

Jak to nakonec bude s přijímačkami?

Sdílejte nás

Pokud se vaše dítě hlásí na osmileté nebo šestileté gymnázium, pak se (bohužel) nic nemění – všichni musí absolvovat jednotné přijímací zkoušky. U deváťáků je to letos napínavější…

Text: Jitka Neradová

Pokud vy i váš deváťák napjatě čekáte, co se letos stane s přijímacími zkouškami, jistě zažíváte docela adrenalin. Nikdo neví dne ani hodiny, kdy dojde k nějaké zásadní změně, která popře vše, co až dosud platilo. Tak se nakonec může třeba i stát, že se děti dostanou na vysněnou školu automaticky. V daný okamžik (únor 2021) ale platí tato usnesení. Přijímací zkoušky budou!

Jestli bude mít škola státní přijímačky, to záleží na rozhodnutí jednotlivých ředitelů – ovšem pozor, jen v případě čtyřletých oborů.

Některé školy si udělají vlastní přijímačky (většinou klasicky z češtiny a matematiky, plus třeba pohovor), jiné budou přijímat všechny zájemce, případně stanoví průměr z posledního vysvědčení. Je třeba sledovat web školy, případně položit vedení dotaz, jak u budou konkrétně u nich zkoušky probíhat.

Všechny informace ke státním přijímačkám najdete tady: https://prijimacky.cermat.cz/

Takže co můžete pro svého deváťáka udělat? Podpořit ho, hlavně, aby se nebál a nestresoval.

Pomoci mu s výukou, pokud o to stojí. A neřešit to pořád dokola, protože ono to nějak dopadne. Troufám si odhadovat, že dobře. Předpokládám, že střední školy budou reflektovat situaci, ve které se jejich budoucí prváci připravovali, a budou chtít děti ke studiu přijímat.

Tak je nestrašte.
Buďte s nimi.

Na zkoušky se děti dobře vyspí, jdou tam v klidu, motivované, snaží se uspět. A kdyby se něco nepovedlo, nic se neděje, je tu prostor pro opravu. Na obě školy přijdou oba výsledky, počítá se vždycky ten lepší. Takže když jeden den něco zkazíte a druhý den se to povede, počítá se to dobré!

Když onemocníme, jsou tu náhradní termíny.

Zkoušky jsou strašák, ale dá se snadno překonat. Klidem, sebedůvěrou, připraveností.

Jako učitelka doporučuju třeba tahle výuková videa: Připravujeme se na přijímačky na SŠ: Jak na to?

Tip Velké přestávky:

Máte dítě v páté třídě a do poslední chvíle váháte, jestli tedy zkusit osmiletý gympl, nebo raději ještě počkat? Rozhodně doporučujeme jít do toho – nemáte co ztratit, můžete jenom získat. Pokud se zadaří, máte až do maturity „vystaráno“, navíc dítě nebude měnit školu a s ní i kamarády v citlivých teenagerských letech.

Další argument? Osmiletých gymnázií je mnohem víc než šestiletých (těch je například v celé Praze jen jedenáct!), takže šance jsou mnohem vyšší. V devítce už zase „jde o všechno“, takže je to mnohem větší stres. A ještě něco: Je výrazně snazší učit se s dítětem v páté třídě než potom s puberťákem – vyzkoušeli jsme oboje a nedá se to srovnat! 😊

Pokud se rozhodnete „last minute“, stáhněte si přihlášku třeba zde. V kanceláři školy si nechte potvrdit známky (fyzicky vysvědčení nepotřebujete) a pak přihlášky přineste na obě zvolené školy. Pozor: Nepřehazujte pořadí škol, přihlášku vytiskněte dvakrát úplně stejně. A ve schránce pak vyhlížejte písemnou pozvánku ke zkouškám.