Očima učitele: kartičky

Hlavně hravě!

Sdílejte nás

Jak zpříjemnit učení nejmladším školákům? Veronika Joklová, která učí děti na prvním stupni, pro vás má pár tipů a odkazů.

Text: Veronika Joklová

Také už vám dochází munice, co se týče kreativity a forem učení v domácím prostředí? Anebo jste ji dosud nenašli? Nevíte, kam dřív skočit, a nemáte čas něco hledat? Vůbec se nedivím – a právě proto nabízím inspiraci.

Jako učitelka na prvním stupni pro vás mám několik tipů, jak dětem zpestřit učení a zároveň si společně něco zopakovat, oprášit znalosti, a ještě si u toho trochu pohrát. Škola hrou je totiž právě to, co děti na prvním stupni tak potřebují. Obyčejné biflování a memorování je na nic.

V praxi se mi nejvíc osvědčila metoda činnostního učení.

  1. Principem je probudit zájem a získávat nové poznatky názorně, vlastní činností a prožíváním, a to za pomoci vhodných učebních materiálů a pomůcek. Děti zapojují všechny smysly, zejména zrak, sluch a hmat.

    Na činnostním učení je skvělé i to, že rozvíjí smysl pro týmovou práci – do výuky se může zapojit celá rodina. Děti si tak navícpřirozeně rozšiřují slovní zásobu, schopnost komunikovat a vyjadřovat se.

    Jak to tedy funguje? Základem jsou různé materiály a pomůcky, třeba otáčecí kartičky, s látkou z různých předmětů (český jazyk, matematika, prvouka).

  2. Lze využít hotové materiály od autorů Tvořivé školy, www.tvorivaskola.cz, nebo si je můžete v rámci hry sami vyrobit z tvrdšího papíru. Potřebuje si váš malý školák procvičit například vyjmenovaná slova? Na jednu stranu kartičky napíšete slovo, vynecháte i/y a na druhou stranu napíšete řešení.

    Hry se můžou zúčastnit všichni – i sourozenci, rodiče nebo prarodiče. Přiznejme si, že jsme od školních let mnohé zapomněli nebo si nejsme jisti. Tohle je hravý, a přitom efektivní způsob, jak si látku zafixovat nebo jen oživit, a ještě se u toho společně pobavit.

  3. Pokud vás vyrábění moc nebere, prozkoumejte web www.eschovka.cz. Lze si tam stáhnout, co vás jen napadne, a to zdarma nebo za symbolický peníz.

  4. Počítačovým nadšencům rozhodně doporučuji projít si výukové portály. Nabídka je široká – jakmile narazíte na ten pravý (nebo dva, maximálně tři – ať sebe i děti příliš nezahltíte), máte vyhráno.

    Z praxe mohu vřele doporučit www.skolakov.eu – najdete tu vše od písmen, slabik a vyjmenovaných slov přes písemné sčítání a odčítání až po doplňovací cvičení z prvouky a vlastivědy.

    Rozhodně doporučuji i cvičení v aplikaci www.khanovaskola.cz – zde je to především matematika, od aritmetiky a až po základy geometrie, pro mnohé děti tak těžké.

    Nemohu opomenout výborný portál www.skolasnadhledem.cz – bude se líbit zejména příznivcům matematiky prof. Hejného, a www.matika.in/cs, kde si děti hravou formou, třeba i s kamarádem na dálku, upevní matematiku nebo český jazyk, aniž by vnímaly, že se vlastně učí.

  5. A co je úplně nejdůležitější? Všeho s mírou, a hlavně ať se u toho všichni bavíte. Vždyť učení by mělo přinášet především radost z poznávání, a u malých školáků to platí dvojnásob!