Klasika se dvěma vychytávkami: pošírovaným vejcem (naučíme vás, jak na to) a bramborami pečenými v popelu.
Text: Simona Martínková Racková Foto: Jan Červenka – Ambiente
Na 5 porcí
- hrst sušených hub, nejlépe hřibů
- 30 g másla
- 1 litr hovězího vývaru
- 750 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce krupicového cukru
- 50 ml jablečného octa
- 50 g čerstvého kopru
- sůl
- 5 vajec
- 10 brambor Grenaille, pečených (viz tip Brambory v popelu)
- Houby zalijte vodou a nechte několik hodin máčet. V hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm mouku na světle zlatou jíšku.
- Zalijte vývarem a aspoň 15 minut povařte. Přidejte smetanu, cukr, ocet, slité houby (pokud jsou plátky moc dlouhé, překrojte je) a kopr. Stranou si nechte pár snítek na ozdobu. Tip: Pokud máte rádi kyselejší polévku, můžete podle chuti přidat ocet, a naopak ubrat cukr a smetanu.
- 5 minut povařte, poté přeceďte a podle potřeby dosolte.
- Do každého talíře dejte pošírované vejce, pečenou bramboru, zalijte polévkou a ozdobte čerstvým koprem.
Pošírované vejce
V hrnci přiveďte k mírnému varu osolenou vodu, vytvořte v ní vír, pak napočítejte do pěti a ke straně (ne doprostřed víru!) opatrně vložte vejce vyklepnuté do lžíce či naběračky. Bílek se rychle zatáhne a obalí žloutek – za dvě tři minuty máte hotovo.
Brambory v popelu
Omyté brambory upečete v troubě, poté potřete máslem a obalte v popelu. Ten získáte takto: Spálíte trochu sena, popel prosijete a obalíte jím brambory.
Zrovna jako naschvál nemáte seno po ruce? V tom případě stačí brambory prostě jen opéct a podávat v celku, neloupané.
Další recepty a novinky z gastronomie najdete na www.jidloaradost.cz.