Jídelna: Kulajda

Jemná kulajda

Sdílejte nás

Klasika se dvěma vychytávkami: pošírovaným vejcem (naučíme vás, jak na to) a bramborami pečenými v popelu.

Text: Simona Martínková Racková   Foto: Jan Červenka – Ambiente

Na 5 porcí

  • hrst sušených hub, nejlépe hřibů
  • 30 g másla
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 50 ml jablečného octa
  • 50 g čerstvého kopru
  • sůl
  • 5 vajec
  • 10 brambor Grenaille, pečených (viz tip Brambory v popelu)

  1. Houby zalijte vodou a nechte několik hodin máčet. V hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm mouku na světle zlatou jíšku.
  2. Zalijte vývarem a aspoň 15 minut povařte. Přidejte smetanu, cukr, ocet, slité houby (pokud jsou plátky moc dlouhé, překrojte je) a kopr. Stranou si nechte pár snítek na ozdobu. Tip: Pokud máte rádi kyselejší polévku, můžete podle chuti přidat ocet, a naopak ubrat cukr a smetanu.
  3. 5 minut povařte, poté přeceďte a podle potřeby dosolte.
  4. Do každého talíře dejte pošírované vejce, pečenou bramboru, zalijte polévkou a ozdobte čerstvým koprem.

Pošírované vejce
V hrnci přiveďte k mírnému varu osolenou vodu, vytvořte v ní vír, pak napočítejte do pěti a ke straně (ne doprostřed víru!) opatrně vložte vejce vyklepnuté do lžíce či naběračky. Bílek se rychle zatáhne a obalí žloutek – za dvě tři minuty máte hotovo.

Brambory v popelu
Omyté brambory upečete v troubě, poté potřete máslem a obalte v popelu. Ten získáte takto: Spálíte trochu sena, popel prosijete a obalíte jím brambory.

Zrovna jako naschvál nemáte seno po ruce? V tom případě stačí brambory prostě jen opéct a podávat v celku, neloupané.

Další recepty a novinky z gastronomie najdete na www.jidloaradost.cz.