Naprostá klasika! Než si ji budete zase moct dát ve své oblíbené pizzerii, zkuste ji s dětmi doma.
Text a foto: archiv Ambiente Restaurants
- Na 2 porce potřebujete 320 g čerstvých špaget, 300 g konzervovaných rajčat, 120 g tučnější slaniny (guanciale), nakrájené na kostičky, 50 ml suchého bílého vína, špetku sušeného peperoncina (chilli) a lžíci nastrouhaného sýra pecorino (případně parmazánu).
- Špagety vařte v osolené vodě 3–5 minut, aby byly al dente čili na skus. Nebojte se vodu pořádně osolit, měla být slaná jako ta mořská. Hotové jídlo už ale nesolte, slanina i pecorino v sobě mají soli dost.
- Na pánvi orestujte guanciale a nechte vypéct tuk. Můžete použít i pancettu – vždycky by to měla tučnější slanina, aby se tuk vypekl a spojil s chutí rajčat. Ta můžou být drcená, anebo v celku – co máte zrovna ve spíži. Na pánvi je rozmělněte vařečkou. Je důležité, aby omáčky bylo tak akorát, těstoviny v ní nesmí plavat.
- Přidejte špetku chilli a přilijte víno. Vařte asi 5 minut, aby se z vína vypařil alkohol. Přidejte rajčata se slaninou a nechte omáčku chvíli probublávat, ať se všechny chutě hezky spojily.
- Do omáčky přidejte uvařené těstoviny, promíchejte a nechte ještě chvíli dojít. Špagety se rovnoměrně obalí omáčkou.
- Na závěr přidejte nastrouhané pecorino a pořádně promíchejte. Na talíři můžete ještě dosypat sýr a každou porci pokapat kvalitním olivovým olejem na zjemnění chuti.
Světoznámá omáčka pochází z městečka Amatrice. V roce 2016 ho zachvátilo zemětřesení. Tehdy se spojilo více než sedm set restaurací po celém světě, aby z každé prodané porce těchto špaget věnovaly příspěvek na pomoc obětem a opravu italského městečka.
Další recepty a novinky z gastronomie najdete na www.jidloaradost.cz.