Očima učitele: Jak na JPZ

Co vám pomůže u přijímaček?

Sdílejte nás

Učitelka češtiny (ne, není na fotce) radí, jak se „last minute“ připravit a na co si dát pozor, až dojde na ostré testy.

Autor: bh84

Přijímací zkoušky na střední školu bývají první zásadnější zkouškou, kterou v životě absolvujeme. Asi každý z nás má před přijímačkami strach. To je naprosto normální – ale když se dobře připravíte, šanci na úspěch si tím výrazně zvýšíte, a navíc se pak v den D vyhnete zmatkování, protože pro vás spousta věcí a postupů už bude rutinou.

Ještě máte skoro dva měsíce – na co se tedy soustředit?

  • Kromě verzí ve formátu pdf určených k tisku najdete na stránkách Cermatu také aplikaci, ve které si můžete testy procvičit online (https://procvicprijimacky.cermat.cz/).

  • Dobře si nacvičte také způsob, jakým se vyplňují záznamové archy. Do zadání si samozřejmě můžete psát, co chcete, důležité je ale to, co odevzdáte právě v záznamovém archu – hodnotí se totiž jen a pouze tento dokument.

    Někdo si záznamový arch vyplňuje průběžně, někdo až nakonec, když má test hotový. Pokud volíte druhý postup, nezapomeňte si na vyplnění záznamového archu vyčlenit dostatek času. To vlastně souvisí s dalším důležitým bodem…
  • Hlídejte si čas! V zadání každého testu je uveden časový limit. Až budete doma procvičovat, nastavte si stopky a pokuste se stanovený čas dodržet. Je to stres, je to boj, ale u ostrých přijímaček to nebude jiné. A vy budete připraveni.

  • Výchozí texty a zadání úloh čtěte maximálně pozorně – i jedno přehlédnuté nebo špatně přečtené slovíčko může mít vliv na řešení úlohy! Pozor na to, zda se úloha ptá, co z výchozího textu vyplývá, nebo naopak nevyplývá, co je, a co naopak není podle výchozího textu pravda, nebo co je, či není (pouze) v souladu s výchozím textem atd. Pečlivě čtěte a dodržujte také instrukce pod zadáním úloh – jsou stejně důležité jako zadání samotné!

  • Tipovat, nebo netipovat? To záleží… V uzavřených úlohách (ty, jejichž řešení do záznamového archu zaznamenáváte křížkem nebo pomocí písmen A, B, C, D atd.) se tipování vyplatí – pokud máte na výběr ze čtyř odpovědí a opravdu nevíte, zkuste prostě něco zaškrtnout nebo vyplnit. Nemůžete tím nic ztratit. Máte šanci 25 %, že se trefíte. Za špatnou odpověď navíc dostanete stejně jako za nevyplněné políčko 0 bodů.

  • Pozor ale na otevřené úlohy (ty, na které odpovídáte celým slovem nebo více slovy) hodnocené více než jedním bodem! Tam se tipování nevyplatí, protože za špatnou odpověď se body odečítají.

  • Když nevím, jdu dál! Nikdy se nezasekněte na úloze, jejíž řešení neznáte. Zbytečně tím ztratíte čas, který vám pak může chybět jinde. Takže: pokud nevím, úlohu přeskočím, přejdu k další úloze, a pokud mi zbude čas, k nedořešené úloze se vrátím.

Možná to vypadá hrozivě, ale nebojte, není. Vždyť podobný test jste ve škole psali mnohokrát. Tento nebude o tolik jiný. Vlastně bude – může vás dostat na vysněnou střední školu 😊