rebarborový koláč

Křehký rebarborový koláč krok za krokem

Sdílejte nás

Taky vám na zahradě bují rebarbora a říkáte si, jak ji lahodně zpracovat? Zkuste křehký koláč – a jako bonus si při jednom uvařte i rebarborovou marmeládu. Kateřina Piorecká pro vás přehledně nafotila všechny kroky přípravy.

Text a foto: Kateřina Piorecká

Budete potřebovat:

Na těsto:
2 hrnky hladké (špaldové) mouky + na posypání pracovní plochy
½ hrnku mandlí
2 lžíce krupicového cukru
½ másla (tj. 120 g)
1 vejce
1 lžíci studené vody
špetku soli

Na náplň:
4 velké řapíky rebarbory
1 jablko
1 lžíci kukuřičného škrobu
2 lžíce malinové marmelády
½ hrnku cukru

Připravte si všechny ingredience. Spařte mandle, oloupejte je a namelte či nasekejte najemno. Nebo si ušetřete práci a kupte si mandlovou mouku.

Suché ingredience (mouku, mleté mandle, cukr a sůl) dejte do mísy a zlehka promíchejte. Přidejte vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a lžíci studené vody. Rychle zpracujte křehké těsto. Pokud je moc řídké, přidejte mouku, v případě, že se zprvu nespojuje a má konzistenci drobenky, přidejte trochu studené vody. Nebojte se zkoušet konzistenci těsta, lepší je postupně přidávat po lžíci studené vody a vypracovat vláčné pevné těsto, které se po vychladnutí bude lépe vyvalovat.

Až bude z těsta hladká pevná, ale vláčná koule, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte chladit do ledničky.

Je čas věnovat se rebarboře. Jednotlivé řapíky umyjte a oloupejte. Můžete použít škrabku na zeleninu, ale velmi dobře to jde i krátkým nožem. Odřízněte tvrdé či roztřepené konce a na konci řezu stáhněte tvrdou slupku se všemi vlákny. Ta opravdu v náplni mít nechcete.

Oloupanou rebarboru nakrájejte na kousky a dejte do pánve. Zasypte cukrem a duste.

Rebarbora pustí šťávu. Vzniklou hmotu můžete zahustit nastrouhaným jablkem (může být už unavené) a škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Přidejte malinovou marmeládu pro barvu i podporu chuti. Zredukujte na konzistenci marmelády a nechte vychladnout.

Pomoučněte si pracovní plochu a z vychlazeného těsta vyválejte velký plát. Pomocí válečku jej přesuňte do kulaté koláčové formy. Formu není třeba vymazávat, těsto je dostatečně tučné a s největší pravděpodobností se nepřichytí. Nedůvěřujete-li svému nádobí, vymažte formu máslem.

Těsto ořízněte a přebytečné části odložte stranou. Vidličkou zpracujte okraje a dno koláče propíchejte, aby se při pečení na koláči netvořily bubliny. Ze zbylého plátu těsta vykrájejte libé tvary, například lístečky. Z těsta můžete vytvořit i stejně široké proužky. 

Vychladlou náplň nalijte na těsto a uhlaďte stěrkou. Vidličkou srovnejte okraje do výšky náplně. Koláč poklaďte vykrájenými tvary či proužky těsta do tvaru mřížky.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečete do zlatova. Trvá to asi půl hodiny.

Nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte samotný či s kopečkem dobré zakysané smetany.

Tipy:

  • Mouku můžete volit hladkou pšeničnou či špaldovou. U celozrnné varianty přidejte ještě jedno vejce (a vynechte vodu).
  • Cukr či jiné sladidlo volte podle svých chutí. Neváhejte náplň průběžně ochutnávat a ladit. Rebarbora má příjemně navinulou chuť, není třeba ji přesladit.

     

Náplně je možné připravit víc a zavařit ji jako marmeládu do skleniček. Nezapomeňte je sterilizovat, aby se marmeláda nezkazila. Můžete ji použít na pečení, výborná je ovšem do jogurtu nebo na jednoduchý dezert do skla ze zakysané smetany a piškotů.

Kateřina Piorecká je literární historička a editorka, během mateřské dovolené založila s Janou Kudláčkovou pop-up kavárnu U dvou buchet. Pečení považuje za způsob tvorby stejně jako fotografování, kreslení nebo psaní, které je její bytostnou potřebou. Má dvanáctiletou dceru.