Tělák: gymnastika

Tělák: Akrobacie a přemet stranou

Sdílejte nás

Pády, rovnovážné pozice či přemet stranou („hvězda“) patří mezi základní gymnastické dovednosti. Jestlipak je zvládnete i přes dlouhou absenci školní tělesné výchovy? Například figurant Hugo (na snímku) zvládl jen trakař.

Text a foto: Ondřej Bejbl

Čas: 20 minut

Pády

Procvičujeme pro bezpečné tlumení pádů. Zvolte měkkou podložku (karimatku, koberec, venku trávník). Postupujte podle obrázku.

Mety

Mety jsou náročné na silové schopnosti – je třeba udržet tělo ve vzporu a přenášet váhu na pažích. Opět postupujte podle manuálu na obrázku.

Rovnovážné polohy

Rovnovážné polohy jsou závislé na zpevněném držení těla a na kloubní pohyblivosti. Pokuste se udělat tři rovnovážné polohy tak, jak je zobrazeno v manuálu.

Přemet stranou

Přemet stranou, známý také jako hvězda, je přetočení celého těla kolem předozadní osy. Správné provedení vyžaduje zpevněné propnuté ruce, natažené nohy a zpevněný trup.

Nejdřív hvězdu nacvičujte ve dvojici, s dopomocí, až pak to zkoušejte sami. Správný metodický postup je zobrazen na druhém obrázku.

Až to budete zvládat levou zadní, můžete vyhlásit rodinnou soutěž, kdo se dostane přemetem dál, kolik jich dokážete udělat v kuse za sebou, anebo jestli dokážete přemet dělat na obě strany… 😉