Očima učitele: Cizí jazyky online

Cizí jazyky online: co dětem pomůže?

Sdílejte nás

Učitelka angličtiny pro vás má 9 praktických tipů, které se jí (tedy spíš jejím žákům a studentům) osvědčily v praxi.

Text: Natálie Nera

  1. Mějte vždy zapnutou webkameru, pokud tomu nebrání technické problémy. Pokud si z pocitu trapnosti webkameru nezapnete, sami si vyrábíte zbytečný handicap. Navíc vám učitel může mnohem obtížněji pomoci, protože ani nepozná, že máte problém. Je třeba se nejen slyšet, ale i vidět!
  2. Úkol z cizího jazyka si udělejte hned v den, kdy ho dostanete, protože to máte látku ještě čerstvě v hlavě. Splněním úkolu si ji navíc zafixujete.
  3. Během hodin buďte co nejaktivnější. Mlčením se komunikaci ještě nikdy nikdo nenaučil, a to ani v mateřštině, natož v cizím jazyce. Chyby dělá každý, to je úplně normální!
  4. Starším žákům (od tercie/kvarty) doporučuji každodenní čtení zpravodajských serverů v daném jazyce. Je také možné stáhnout si aplikaci do mobilu. V jakékoli volné chvíli – třeba při čekání na autobus – si můžete přečíst vybranou zprávu a tím si jazyk přirozeně procvičit.
  5. Nebrzděte svůj potenciál rezignovaným – a taky trochu alibistickým – tvrzením, že nemáte talent. Talent se přeceňuje, navíc málokdo je skutečně zcela bez nadání. Soustavná a pravidelná práce je mnohem cennější a pokroky se dostaví dřív, než byste mysleli.
  6. Jazyku je potřeba se věnovat každý den. Stačí, když se budete denně deset minut dívat na videa na YouTube. To máte za týden dalších sedmdesát minut, ani nevíte jak.
  7. Dalším pomocníkem je sledování filmů v originále. To jsou řekněme další dvě hodiny jazyka zdarma, a opět zábavnou formou. Spolu s jedním videem denně + jednou zprávou ze zpravodajského serveru tak získáte 3 a ¾ hodiny jazykové výuky týdně navíc, a přitom to není žádné „šrocení“.
  8. Je lepší věnovat se jazyku deset minut denně než jednou týdně hodinu v kuse.
  9. Využívejte konzultací s učitelem, pokud vám je nabízí. Můžete tak mít třeba hodinu konverzace týdně v daném jazyce zdarma – a učitel navíc ocení váš zájem.